Давутоглу не позна за „Борисов-Местан“, а Херо Мустафа за „Бойко-Христо“?

Давутоглу не позна за „Борисов-Местан“, а Херо Мустафа за „Бойко-Христо“?

Нико Ников/24rodopi.bg/Коментари/Политика   В разговор на 6 очи Ахмед Давутоглу казва, че иска Бойко Борисов и Лютви Местан да управляват заедно Бъл

Нико Ников/24rodopi.bg/Коментари/Политика

 

В разговор на 6 очи Ахмед Давутоглу казва, че иска Бойко Борисов и Лютви Местан да управляват заедно България някой ден. Разговорът е между тогавашните премиери на Турция и България Давутоглу и Борисов на 15 декември 2015 година в резиденция „Бояна“, а Местан превежда. Тогавашният председател на ДПС „забравя“ да разкаже на баш лидера на Движението Ахмед Доган за знаковия мохабет… После вече цяла България научи първо от 24rodopi.com защо Местан колабира в „сарая“ в „Бояна“ по време на коледно-новогодишната реч на почетния.

Дали „Борисов – премиер, Местан – вице“ е било мечтата на Давутоглу или цяла стратегия, е интересно да се разбере, но е факт, че не се случи.

*

Представете си как американският посланик Херо Мустафа, която си стяга куфарите за друга дипломатическа дестинация, и Бойко Борисов разговарят приятелски и с точно премерени изрази за по-добрия утрешен ден на България.

Политикът, който разполага с най-много депутати в 48-мото Народно събрание, се прибира в къщата си в Банкя, набира по телефона най-доверения си човек и казва:

-Брато, Мустафа иска аз и Христо пак да управляваме заедно. Бабарар с другите, готовите още от съблекалнята!

Представете си.

*

Колкото повече се доближаваме до деня, в който академик Николай Денков ще върне папката на президента Румен Радев с тъжна констатация: „Г-н президент, съжаляваме, само Христо Иванов и Атанасов не стигат, никой не иска да прави правителство с нас!“, толкова повече се коментира, че вторият мандат няма как да бъде изпълнен, а третият зависи най-вече от „Козяк“. Сиреч, от американското посолство. Бихме добавили – и от другите ни натовски приятели.

До този извод стигат и незадължени към партии коментатори, а не пратените в тв студия партийни клакьори и „облъчватели“ на общественото мнение.

*

Цяла седмица губене на политическо време. Това е най-точното определение за това, което правят в момента номинираният от „Продължаваме промяната“ за кандидат-премиер Николай Денков и началниците му.

Държат се така, сякаш още преди два месеца не са знаели, че ще имат шанс да управляват, ама с ортаци. Сякаш близо месец Денков не е кандидат-премиер. Сякаш не разбират българския, с който им говорят Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Костадин Костадинов,…

Всичко е ясно, губи се или печели време.

*

Изолираният Борисов иска да покаже, че „Промяната“ са в по-тежка изолация. И май ще успее.

На човек и ушите да му дърпат за съставяне на правителство, винаги може да провали втория мандат. Дето се казва, когато има трети вариант, защо да не хързулнеш носещия втория, задето те е прецакал твоя първи. По нашенски мислене, по нашенски изиграване.

*

Ако са му дърпали ушите на Борисов, ще има правителство с третия мандат.

Ако зависи само от Борисов, България ще гласува за нов парламент на 26 март и ГЕРБ ще има плюс 13 депутати, а през април ще бъде сформирано правителство още с първия мандат, който президентът Радев ще връчи на хората на Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0