Държавата прибира до 5 бона за дете – булка

Държавата прибира до 5 бона за дете – булка

24rodopi.bg/Общество До 5 000 лева прибира държавата за дете, зарязало училище, за да се превърне в съвестна съпруга. Това предвижда като санкция З

24rodopi.bg/Общество

До 5 000 лева прибира държавата за дете, зарязало училище, за да се превърне в съвестна съпруга. Това предвижда като санкция Законът за „съжителство на семейни начала с лице от женски пол, ненавършило 16 години“. Делата за „малките булки“ в региона на Родопите са десетки за последните години. Те влизат в съда, като най-често приключват с освобождаване от наказателна отговорност на „младоженеца“ и налагане на глоба в размер от 1000 до 5000 лева.

Защитата в съда пък най-често е поета от родителите на двете страни с „Обичат се младите, оставете ги, ние сме съгласни“.

„Тук говорим за съжителстване не против волята. При 99 на сто от случаите се касае за характерни особености в традициите и бита на една определена етническа група. Не става въпрос за приложено насилие, което се взема под внимание от Закона. Както се казва-когато младите се обичат, нека се вземат”, коментира за „Родопи voice“ юрист, запознат с немалкото подобни случаи в региона.

Само преди дни обаче „младоженец“ получи условна присъда заради „съпругата“ си, която няма и 16 години. Съдът му наложи 6 месеца „лишаване от свобода“, с 3-годишен изпитателен срок, както и „обществено порицание“.

Подобни наказания са рядкост и касаят най-вече лица с обременено съдебно минало, коментираха пред екипа ни прокурори.

COMMENTS

WORDPRESS: 0