Даниела Коджаманова: Надявам се да няма спънки при провежданите процедури! Ако това лято няма ремонт, покривът може да не презимува!

Даниела Коджаманова: Надявам се да няма спънки при провежданите процедури! Ако това лято няма ремонт, покривът може да не презимува!

24rodopi.bg/Кърджали Работи се по проекта за ремонт на покрива на художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали, с настоящ статут на художеств

24rodopi.bg/Кърджали

Работи се по проекта за ремонт на покрива на художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали, с настоящ статут на художествен отдел към Регионалния исторически музей. Това информира директорът на музея Даниела Коджаманова.

Както вече 24rodopi.bg писа, 98 000 лева получава Художествената галерия „Станка Димитрова“ за спешни ремонтни дейности на покрива. Средствата бяха заложени в бюджета на Община Кърджали за 2022-ра година.

Припомняме, че таванът е протекъл, влажността е с високи стойности, а това наложи сваляне на експозицията „Стари майстори“, която е на втория етаж. Изложените картини са от края на ХIХ век до 60-те години ХХ век.

Даниела Коджаманова обяснява, че сградата на галерията е архитектурно-строителна недвижима културна ценност, категория „Местно значение“ и е публично-общинска собственост. По проекта работи екип, част от който е арх. Венета Гергиникова. „Това е един доказан архитект в областта на недвижимите културни ценности“, твърди пред БТА Коджаманова и уточни, че ще се ремонтира не само покривът, а и компрометираната част от фасадата на сградата.

Директорът на музея в Кърджали се надява да няма спънки при провежданите процедури, защото според нея, ако ремонтът не се случи това лято, може покривът да не презимува.

Художествен отдел „Станка Димитрова“ се помещава в сграда, строена в края на 19-ти век. Открита е като Художествена галерия през шейсетте години на миналия век. В нея се съхранява богат художествен фонд от хиляди единици. Могат да бъдат видени картини на Владимир Димитров – Майстора, Ярослав Вещин, Стоян Венев, и други класици на изобразителното изкуство. Във фонда се пазят портрет на цар Фердинанд, рисуван от Мърквичка и колекция щампи на икони от Атон от периода 18-19в. Част от фонда е и постоянната експозиция „Икони от Източните Родопи 17-20 в.” от 84 икони, събирани по време на спасителни обиколки в Ивайлоградско.

COMMENTS

WORDPRESS: 0