Дафина Гудова: Млади хора от Кърджали и гурбетчии купуват имоти в Пловдив

24rodopi.bg/Общество Все повече кърджалийци купуват имоти в Пловдив, отбелязват агенциите за недвижими имоти. Защо? Отговорите бяха дадени на Ср

24rodopi.bg/Общество

Все повече кърджалийци купуват имоти в Пловдив, отбелязват агенциите за недвижими имоти. Защо?

Отговорите бяха дадени на Среща на бизнеса в Пловдив и региона.

„През следващите години Градът под тепетата ще се развива в южните територии между кварталите „Прослав“ и „Коматево“, както и около „Беломорски“ и „Остромила“. В същия момент индустриалното развитие ще продължи със същите темпове или дори ще се засили, а пазарът на жилища ще продължи да се развива умерено“, отбелязват експертите.

Арх. Чавдар Тенев, председател на Камара на архитектите в България (КАБ) – Пловдив, посочва, че макар и Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив вече да е приет, за община Пловдив предстои много работа, тъй като предстои изготвянето на Подробните устройствени планове (ПУП) на териториите на юг, върху които ще се развива градът.

След анализ на индустриалното развитие в региона на Пловдив и виждайки нивата на търсенето и нуждите на бизнеса, от „Главболгарстрой Пловдив“ са взели решението да построят своя „завод за заводи“ на 30 км от града и на 90 км от София. Това разказа инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на „ГБС Пловдив“, цитиран от „Капитал“. Заводът ще произвежда сглобяем бетон за производство на логистични бази, други заводи, а така също и сглобяеми къщи. Освен завода край Пазарджик „ГБС Пловдив“ изгражда важни проекти за Пловдив и региона. Наред с това пловдивското ГБС изгражда няколко сериозни по мащаб завода на компании от региона. Такива са новият завод на „Профилинк“ за алуминиеви изделия, съвместният завод за е-велосипеди на Pierer и „Макском“, както и разширяването на съществуващия завод на „Макском“.

За развитието на пазара на жилища в Пловдив през последните години Дафина Гудова, управител на „Арис имоти“, казва, че първоначално той е бил стабилен. След това е станал активен, а през последната година вече е изключително силен, като тя сподели: „Първоначалната причина беше миграцията, породена от липсата на възможности за младото население от различни региони на страната“ и добави: „Последващите фактори, които ускориха сериозно пазара, са ковид-19 и инфлацията, която уплаши потребителя.“ Това е накарало хората да вложат спестяванията си, за да не загубят стойността си, а предимството на вложенията в имоти и доходността от тях е поради повишаващата се цена.

Според нейните наблюдения през последните две-три години цените са се увеличили двойно. „Средната пазарна цена на ново строителство е около 900-1000 евро за квадратен метър площ“, каза тя, но не отрече и наличието на изключения с проекти в централна градска част, където се срещат и цени в широкия порядък между 1400 до 3000-3500 евро. Тя допълни, че според разговори с кредитни консултанти от банковите среди средният потребител, който би изтеглил потребителски кредит, за да използва жилището за собствени нужди, може да поеме цени от 1000-1100 евро.

Профилът на купувачите според нея е предимно на млади хора от региони като Пазарджик, Хасково и Кърджали, млади семейства, които купуват жилища за собствено ползване, както и българи, които живеят в чужбина и инвестират спестяванията си в имоти в страната с идеята след време да се завърнат, пише „Капитал“.

Смятам, че тенденцията българи с доходи от чужбина да закупуват жилища тук и да се завръщат, ще продължи и ще поддържа пазара за в бъдеще. Той в момента е в своята най-висока ценова точка. Достигнал е разумните си граници и от тук насетне се надявам и смятам, че ще има стабилизиране на цените на имотите в по-дългосрочен план.

Гудова допълни: „Банките са един много решаващ фактор този пазар да продължи да се развива“, като обяснява: „Те са ликвидни и макар да има покачване на лихвените нива, балансират с някои по-рестриктивни мерки.“ Според нея благодарение на това ще се спре покачването на цените, тъй като смята: „Пазарът не може да поеме по-висока цена на крайния продукт“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0