„Да“ от кърджалийските институции за изграждането на болница „Сърце и мозък“ на брега на Водното огледало

24rodopi.bg/Кърджали Кърджалийци подкрепят изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град

24rodopi.bg/Кърджали

Кърджалийци подкрепят изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град Кърджали.

Това е новината от представянето на инвестиционното намерение на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“ пред обществеността.
Пред присъстващите в залата на Бизнес инкубатора застана проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на Български Кардиологичен Институт и представител на инвеститора. На 12 май той говори и пред общинските съветници.
За вчерашната среща поканени бяха 29 институции и организации, сред които Районна колегия на Български лекарски съюз, МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски”, МБАЛ –Кърджали, Регионална колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Сдружение на общопрактикуващите лекари, регионалните организации на съюзите на инвалидите и слепите, РЗИ, РЗОК, социалните услуги, синдикатите, работодателски организации, неправителствени организации, Държавна психиатрична болница в Кърджали и др.
В нея участваха още председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кметовете Тунджай Шюкрю и инж. Катя Митовска, секретарят на общината Себахатин Риза, председателят Комисията по здравеопазване д-р Сезгин Бекир, арх. Димчев – автор на проекта за Общия устройствен план на Кърджали, главният архитект Станислава Димитрова, кметове на населени места в община Кърджали. В срещата участваха и енорийският свещеник Отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.
От думите на проф. Тони Веков стана ясно, че високотехнологичната болницата ще разполага с 250-300 легла, с около 160 лекари със специалност и специализанти. Планирани са клиники по кардиология, инвазивна кардиология, анестезиология и интензивно лечение, хирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, ортопедия, гастроентерология, физикална и рехабилитационна медицина, акушерство и гинекология, неонатология, педиатрия, клинична и микробиологична лаборатория.
В одобрителните коментари от изказалите се от залата на Бизнесинкубатора беше изтъкнато, че всеки гражданин в Кърджалийска област би искал да има равен достъп до качествено здравеопазване, до „висшата” медицина, каквито би осигурила болницата „Сърце и мозък”, да има право на избор къде да се лекува.
Припомняме, че на заседание на Общинския съвет ще бъде гласувано предоставянето на терен от 40 декара за осъществяване на инвестиционното намерение на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“АД за изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град Кърджали, на брега на „Водното огледало“, в района на пазара.
От думите на председателя на комисията по здравеопазване към Общинския съвет Сезгин Бекир стана ясно, че на заседание е било разгледано инвестиционното намерение и всички членове на комисията са гласували единодушно за това инвестиционно намерение.

COMMENTS

WORDPRESS: 0