Д-р Кацаров: Носете тези проклети маски и се ваксинирайте!

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на национално представителни пациентски организации дадоха брифинг във връзка с COVI

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на национално представителни пациентски организации дадоха брифинг във връзка с COVID обстановката в страната. По думите на Кацаров ситуацията е критична и е нужно общо действие. Това е и причината всички присъстващи да апелират към ваксинация.
„Около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма“, заяви Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, която призова: „Пазете се, за да пазим нас.“
Според д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, моментната картина е тежка. Повече от 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. „Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят на входа на инфекцията. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията“, смята той. „Трябва да убедим всички в правотата на предпазване от заболяването“, допълни д-р Шарков и също призова за ваксинация.
Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова съобщи, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Тя призова за разяснителна кампания, което е единственият начин да се работи срещу страха.
„На фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт. Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години“, заяви от своя страна председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
„Носете тези проклети маски, ограничавайте контактите си, следващите 2 седмици, ако трябва не излизайте. И най-важното – ваксинирайте се! Това е единственият начин да се върнем към нормалния начин на живот, да върнем децата в училище. Ваксините са ефикасни, в страните с голям процент ваксинирани умират по няколко души, а не стотици. Това е зараза, която се предава от човек на човек. Нямаме време повече да чакаме. Нека бъдем отговорни към себе си и своите роднини“, каза в заключение д-р Кацаров.

Накрая всички присъстващи на брифинга се хванаха за ръка като символ на обединения призив за ваксиниране. 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0