COVID-19 нанесе тежък удар на 20% от заведенията в Кърджали

COVID-19 нанесе тежък удар на 20% от заведенията в Кърджали

24rodopi.bg/Кърджали Почти 20% от работещите преди пандемията заведения на територията на община Кърджали сега са или затворени, или функциониращи съ

24rodopi.bg/Кърджали

Почти 20% от работещите преди пандемията заведения на територията на община Кърджали сега са или затворени, или функциониращи със сериозни ограничения. Това коментира пред 24rodopi.com Кадир Мустафов, координатор за регион Кърджали на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

„Някои от заведенията за хранене и развлечение са намалили работната седмица с ден, други са намалили часовете за деня. Сериозен спад на клиентите се отчита след въвеждането на зеления сертификат“, отбелязва Мустафов.

167 са категоризираните заведения в община Кърджали – 118 в града и 49 в селата. 27 от тях работят и след 22.30 часа, а преди са били 40.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обявиха днес, че стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша. „Ще сигнализираме Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19. Ще сезираме Кoмисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки. Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди“, гласи съобщението на двете организации.

Кадир Мустафов засегна и друг голям проблем за собствениците на заведения – предизвикателството на новите цени на електроенергията.

„Всички се надяваме да бъдем подпомогнати от държавата. По договор с доставчика си на ток досега плащах по 20 ст. на киловатчас, а от 1 февруари ще калкулирам разходите си при цена от 57 ст. за киловат. Обещанието на правителството е бизнесът да бъде подпомогнат с 13 ст. на киловат за декемврийските сметки и с до 25 ст. за киловат – за януари, които средства очакваме до седмица“, добави още Кадир Мустафов.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0