COVID-19 намали продължителността на живота с 3 месеца, само в Кърджали няма промяна

COVID-19 намали продължителността на живота с 3 месеца, само в Кърджали няма промяна

24rodopi.bg/Общество/Регион COVID-19 вече е третата по значимост причина за смъртността у нас след сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Заради п

24rodopi.bg/Общество/Регион

COVID-19 вече е третата по значимост причина за смъртността у нас след сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Заради пандемията очакваната продължителност на живота е намаляла с 3 месеца и вероятно ще продължи да се влошава. Най-потърпевши са жителите в област Видин, където пандемията е съкратила продължителността на живота с около година и два месеца. Единствено в област Кърджали няма промяна.

Това сочи актуалният анализ за развитието на регионите на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В Кърджалийско хората живеят най-дълго, повече от средното за страната и нямат загуба на години живот вследствие на пандемията през разглеждания период (жителите на областта са със средна очаквана продължителност на живота от 76,7 години).

За 2020 г. фокусът на изследването е здравеопазването в различните области. Показателят, който анализира ИПИ, показва очакваната продължителност на живота при раждане, като Националният статистически институт го измерва на тригодишни периоди. В случая се сравняват годините 2018-2020 спрямо 2017-2019.

Както вече 24rodopi.com писа, средната продължителност на живота в България преди ковид пандемията е била 74 години и 8 месеца.

Рекордна продължителност на живота през 2020 г. има в област Кърджали – там тя е 76 години и 7 месеца, докато в София-град е 76 години и 4 месеца. Двете области от години насам имат една и съща висока средна продължителност на живота, но за първи път Кърджали излиза на първо място.

Средната продължителност на настоящия живот в област Кърджали, период 2018-2020 г., при мъжете е 73,8 години, а при жените – 79 години и 8 месеца.

COMMENTS

WORDPRESS: 0