COVID-19, милиарди и две сестри, разделени от границата!

COVID-19, милиарди и две сестри, разделени от границата!

Семра и Селма са две сестри, които границата ги разделя за втори път. Веднъж заради политиката и визовото пътуване до Турция - преди

Семра и Селма са две сестри, които границата ги разделя за втори път. Веднъж заради политиката и визовото пътуване до Турция – преди 30 години, и сега, заради коронавируса.
През февруари 1990-та голямата сестра Семра, тогава на 19 години, заминава с баща си на екскурзия в Турция и двамата остават при роднини в Бурса. Майката и малката Селма остават в България, защото малолетното момиче не получава виза. Семейството се събира в Бурса година по-късно.
След време Семра се връща в родния Кърджали, където днес живее със съпруга си и двете им деца. Тук са и възрастните родители на сестрите.
Селма пък живее със семейството си в Бурса.
„Пазете се, не излизайте навън“, пише бурсенката на кърджалийката в едно от мобилните приложения за комуникация.

Турция отдели над $15 млрд. (100 млрд. лири) за борба с коронавируса, България разполага с 1,358 милиарда евро.
Както вече 24rodopi.com писа, 812 милиона евро е обявената от Европейския съюз сума за борба с коронавируса и още 546 милиона евро по европейските структурни и инвестиционни фондове, които страната ни още не е усвоила след обявяването на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса.
Законът за извънредното положение в България обаче понесе много критики – преди всичко за недостатъчни мерки за защита на бизнеса.
Как стои въпросът в южната ни съседка?

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждане на „Щит за икономическа стабилност“.
Целта на извънредния план от 21 точки е да подпомогне средния и дребен бизнес, износа, работещи и пенсионери в условията на пандемия от коронавирус. С пакета от извънредни мерки за над $15 млрд. (100 млрд. лири) Турция цели „да се позиционира в една нова криза, която може да предизвика широки икономически и социални промени в световен мащаб“. В отговор на очакваните икономически затруднения държавата гарантира подкрепа за износителите, отлагане на плащанията на ДДС и социални осигуровки за 6 месеца – както за дребните търговци, така и за сектори като металургия, автомобилна индустрия, транспорт, хотелиерство, хранително-вкусова индустрия, текстил и други. За 3 месеца се отсрочват плащанията по кредити на фирми, засегнати от коронавируса, намалява се ДДС за вътрешните полети до 1% за същия период, замразява се данъкът върху хотелските настанявания до ноември.
Също така двойно – от 25 на 50 млрд. турски лири (около $7.6 млрд.) – беше увеличен Фондът за гарантиране на кредитите.

Освен за бизнеса, планът включва и подкрепа за семействата с ниски доходи и възрастните.
Минималната пенсия се увеличава на 1500 турски лири или около $230. На хората над 65 години безплатно ще бъдат раздадени маски и одеколон-дезинфектант за ръце. За живеещите сами възрастни хора над 80 години се осигуряват здравни и социални услуги по домовете.
В Истанбул ще бъде пусната водата в тези жилища, в които е била спряна поради неплатени задължения. Разрешава се безплатно използване на общински паркинги и градски транспорт за всички здравни работници и се отпуска стипендия от 3200 лири (около $550) за 30 000 студенти.
Семра пита сестра си, чийто мъж има малък бизнес в един от изселническите квартал: „Ще успее ли да прескочи и тази криза?“.
(Следва)
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0