Цяло село се изнася за 25 евро на ден

Цяло село се изнася за 25 евро на ден

24rodopi.bg/Общество/Регион Стотици тръгват за 5 месеца работа на полето В махалата е пълно с народ. Около 1000 души живеят в Дар дере към родопскот

24rodopi.bg/Общество/Регион

Стотици тръгват за 5 месеца работа на полето

В махалата е пълно с народ. Около 1000 души живеят в Дар дере към родопското село Перперек. Малки къщурки, бараки, някои с найлони вместо навес. Така ще е до края на март. През април почти всички жители на ромската махала ще потеглят към северната част на Гърция, където се препитават от години наред.

„Тук остават само старите и малките деца, целите семейства отиват да работят на полето“, споделят пред екип на „Родопи voice“ в селото.

Всички са ангажирани в селското стопанство. Памук, тютюн, люцерна, царевица, животни-това е работата на стотиците роми от Дар дере в южната ни съседка. Надницата от 25 евро на ден кара почти цялата махала да мигрира.

„Работим по 5-6 месеца, после се прибираме. С тези пари изкарваме зимата до следващата пролет“, споделя жител на махалата.

Цели семейства спят във фургони, обори, направо на нивите, които обгрижват. За първия учебен ден през септември, всички се връщат в Родопите.

„Нито едно дете няма, което да отсъства от училище или детска градина. Дори сега, в периода на грипа. Специално съм говорил с директора на учебното заведение“, каза пред екипа ни пък кметът на Перперек Халил Бекир.

Преди двадесетина години в Дар дере са живели около 50 души. Днес са близо 1000.

Махала „Джамбазка“ в кърджалийския квартал „Боровец“ също осигурява работна ръка за земеделието в Гърция. Миграцията е пролет-лято, а у дома-през есента. Местни казват, че надниците, които получават в южната ни съседка, са в порядъка на 30-40 евро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0