ЦИК: Има достатъчно данни да вземем решението за отмяна на машинния вот

24rodopi.bg/Темата+ ЦИК е приела решение, което всички ОИК са длъжни да изпълнят, и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-Софи

24rodopi.bg/Темата+

ЦИК е приела решение, което всички ОИК са длъжни да изпълнят, и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е взела решение да се гласува с машини. То е незаконосъобразно, заяви пред bTV говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.
До това решение се стигна след като на председателя на ЦИК бе предоставен доклад на ДАНС. Когато агенцията, която отговаря за националната сигурност на страната, предостави такава информация за изборния процес, обсъдихме данните първо в ЦИК, после с председателя на НС и министъра на МЕУ. Министърът на МЕУ обясни, че няма да подпише протоколите за сертифициране на машините, и обясни, че зам.-министърът е дал писмени обяснения пред него, които потвърждават данните, които се съдържат в справката на ДАНС. След тази информация, и след като снощи в 20.00 ч. получихме писмо от МЕУ, че не е удостоверено съответствието на машините – а това е условие да има машинно гласуване, ЦИК прие това решение, обясни Матева.

Информацията, че министърът е снимал хеш-кода, не е коректно. На 20 октомври в МЕУ, в защитена среда, се проведе изграждане на изходния код, когато беше създаден и хеш-кода, който беше публикуван на страницата на МЕУ. Този хеш-код се показва навсякъде и се казва, че бил публичен. Но не става дума за това – става дума за съвсем различни действия. В понеделник, на 23 октомври, в защитена среда, бе предоставен достъп до изходния код на всички партии и коалиции, каквото е изискването на ИК. След тези процедури, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основания да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините, допълни Матева. Има достатъчно данни, които накараха ЦИК да вземе своето решение и да забрани гласуването с машини. В доклада на ДАНС има достатъчно информация, която да ни убеди да вземем това свое решение, каза Матева.

ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напускат склада. Кой е дал разрешение машините да тръгнат из страната – на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи. В предходни години винаги ЦИК е давала разрешение за това машините да напускат склада. Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан. Днес още ЦИК ще се свърже с МВР да попита защо не се изпълнява решението на ЦИК, уточни още Матева.
ЦИК е органът, който организира изборите и след взетото решение е ясно – машинен вот няма да има, категорична бе Матева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0