Член на ЦИК поиска изборите да се проведат на 23 април – Рамазан Байрам

Член на ЦИК поиска изборите да се проведат на 23 април – Рамазан Байрам

24rodopi.bg/Политика За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Това обясни пред БНР Цветозар Томов, който е заме

24rodopi.bg/Политика

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Това обясни пред БНР Цветозар Томов, който е заместник-председател на ЦИК.

„Проблем би било, ако се избере датата 26 март“, каза членът на Централната избирателна комисия. Томов обясни, че трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции.

„Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи“, каза Томов.

Тридневният Рамазан Байрам тази година започва на 21 април, в неделя – 23 април, е последният ден от свещения празник за мюсюлманите.

Рамазанските пости започват на 23 март.

Предстои да подготвим избори при доста съществени промени в изборните технологии, отбеляза още Томов.

„Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места“, каза зам.-шефът на ЦИК.

Теоретично е възможно да се гласува само на хартия, призна той и подчерта: „Този шанс е малък. ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0