Червената шапчица от Борино! Знаковият вот на Карадайъ и земляците му

Червената шапчица от Борино! Знаковият вот на Карадайъ и земляците му

24rodopi.bg/Коментари/Политика Стана традиция Мустафа Карадайъ да гласува в Кърджали. И да бъде водач на кандидатската листа на партията в 9-и МИР.

24rodopi.bg/Коментари/Политика

Стана традиция Мустафа Карадайъ да гласува в Кърджали. И да бъде водач на кандидатската листа на партията в 9-и МИР.

Три пъти тази година Карадайъ гласува в града край Арда и го направи знаково. На 4-тия път не се появи нито в „столицата на ДПС“, нито в столицата на България, а отиде в родното Борино.

„Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде своя глас за президент и вицепрезидент в родното си място Борино, това се случи 15 минути след единадесет часа“, съобщи в сайта си ДПС. Сиреч, Карадайъ подкрепил Анастас Герджиков.

В село Борино Герджиков победи Радев с 454 на 431 гласа. Но в община Борино победата е за Румен Радев, за когото са гласували 732 избиратели, а за опонента му – 587.

През любимия трамплин на политиците у нас и клакьорстващите им политолози и социолози – „Интересът клати феса“, гласуването в Борино позволява няколко прочита. Но при всеки един от тях трябва да се признае нишановото поведение на Карадайъ и на балотажа за президент на България.

Несъмнено около Карадайъ има лица с ранг на „почти шефове“ с рефлекси на самообучени кучета (градските четириноги бързо се научават да заемат позиция пред баничарница с благодарствен пламък в очите, може да се изредят куп още примери за политиците тип „самообучени кучета) и след команда „Дръж, куче“ колкото повече оревават орталъка, толкова вредят и на ДПС. Замърсяват средата в ДПС, късат тънеещата нишка на диалога Избирател-Централа, правят всичко възможно партията на етническите турци да няма душа, а само книжна логика.

Карадайъ не е такъв. Знаков е. Дори опита да бъде различният лидер за 30 години „малко демокрация и повечко преход“. Той е единственият председател на партия у нас, който тръгна да обикаля страната без да се обажда на партийни секретари, за да бъде посрещнат подобаващо. Карадайъ влиза изненадващо в кафенето и слуша хората.

Можеше ли Карадайъ да строи партийните редици и в община Борино да издумкат един як резултат в ползва на проф. Анастас Герджиков? Никакъв проблем. Но не последва такава команда, защото Карадайъ предпочита да остави „домашно“ за анализаторските ядра на партиите (не тези, които обикалят студиата, за да облъчват хората по опорките на съответната партия, а стойностни анализатори, повечето от които стоят далеч от телевизорите) да фокусират вниманието си върху поведението на лидера на ДПС на 21 ноември.

Случи се това, което Карадайъ знаеше много преди крайния изход на балотажа. Университетският преподавател победи в Борино, президентът – в цялата община.

Днес активът на ДПС по места първо казва „Направихме каквото трябва, за да бъде махнат този, за когото все другите му бяха виновни“, после разсъждава за президентския вот.

Ние сме тук, предвидими и отговорни, ще чакаме!

Това иска да каже Карадайъ, но няма как да го изрече от парламентарната трибуна, за да не се разтълкува като хвърляне на бялата кърпа на ринга.

Вие правете това, което ние отдавна го говорим – рестарт на държавността, догонващо ускорено икономически развитие, повече експерти в редовното правителство,…

И това също.

Ние сме тук, вие ще ни потърсите, когато дойде денят за калкулиране на мнозинство за конституционни промени.

И това. А и още доста неща.

А един мъдър човек в Борино казва: Пътят на Червената шапчица към щастливата прегръдка с бабата минава през търбуха на страшния вълк.

После проницателният родопчанин се опитва да види в очите на всеки един от слушателите кое надделява – страхът или добрият край. /24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0