Бум на търговски паркове в България, Кърджали ще има 2 ритейл парка до 2025 г.

Бум на търговски паркове в България, Кърджали ще има 2 ритейл парка до 2025 г.

24rodopi.com/Кърджали Кърджали ще има два търговски парка до 2025 година, става ясно от инвестиционните намерения и от анализа на консултантската ком

24rodopi.com/Кърджали
Кърджали ще има два търговски парка до 2025 година, става ясно от инвестиционните намерения и от анализа на консултантската компания за имоти „Колиърс“. Двата ритейл парка ще посрещат клиенти на улица „Първи май“. По-малкият от проектите вече се реализира.
„Търговските паркове в България преживяват бум през последните две години. През пандемичната 2021 година са открити нови 10 ритейл парка у нас. За сравнение през последните десетина години са изградени общо 15. В същото време в строеж са още 9 търговски парка, а плановете на инвеститорите са те да бъдат пуснати в експлоатация през тази и следващата година“, сочи анализът на „Колиърс“ (Colliers).
„Причината за бума на ритейл парковете през последната година е свързана с концепцията за „безопасно пазаруване“, продиктувана от пандемията от коронавирус. Клиентите пристигат с личния си автомобил, паркират, а след това влизат в големи магазини, в които безпроблемно се спазват противоепидемичните мерки за отстояние“, коментира пред Mediapool Димитринка Раковска, мениджър „Търговски площи“ в „Колиърс“.
По време на пандемията ритейл парковете, за разлика от моловете, не бяха засегнати от наложените мерки и не бяха затворени за посетители. Това е и причината те да се възприемат като най-стабилния клас активи на дребно, особено по време на Covid-19, съчетано със сравнително по-ниската инвестиция за изграждането им в сравнение с моловете например.
Първият ритейл парк в България отваря врати в София през 2010 г. на изхода към магистрала „Хемус“. Това е добре познатия днес „Джъмбо Плаза“ (Jumbo Plaza). Проектът се реализира от настоящия премиер Кирил Петков и американският хедж фонд мениджър Майкъл Карш. През лятото на 2018 г. те продадоха парка на „Уестан гроут капитал“ (Weston Growth Capital) на Валери Вълчев за близо 20 милиона лева.
„Джъмбо плаза“ е от големите търговски паркове, който се простира на площ от 80 дка и има над 1000 паркоместа. Самото му изграждане отне около три години, като само година бяха необходими за изваждането на 205 разрешителни по думите на Кирил Петков. С днешна дата там са разположени няĸoлĸo вepиги мaгaзини, сред които Јumbо, Lіdl, dm, Zоrа, ЈYЅК и дpyги.
Оттогава досега в София има общо три ритейл парка, а в цялата страна са 25 с обща отдаваема площ от 237 000 кв.м, предимно в големите градове.
В строеж са 9 търговски парка с площ от 58 000 кв.м, като плановете на инвеститорите са те да бъдат пуснати в експлоатация през следващите две години. Ритейл паркове се строят в Перник, Враца, Първомай, Димитровград, Кърджали, Севлиево, Велико Търново и два в Пловдив.
На снимката: По-малкият ритейл парк на Кърджали е в строеж. Тук ще има 6 магазина. В съседство се гради и бензиностанция. Търговската зона ще бъде удобна за идващите от Момчилград

COMMENTS

WORDPRESS: 0