БСП с предложения за Бюджета: Ремонт на улици, площадки, малък парк на пешеходната зона на „България“

БСП с предложения за Бюджета: Ремонт на улици, площадки, малък парк на пешеходната зона на „България“

24rodopi.bg/Общество Групата общински съветници, както и членове на ИБ на БСП, инициираха работна среща с кмета инж.Хасан Азис и неговия екип, по пов

24rodopi.bg/Общество

Групата общински съветници, както и членове на ИБ на БСП, инициираха работна среща с кмета инж.Хасан Азис и неговия екип, по повод предстоящото гласуване на бюджета на Кърджали.

Социалистите предложиха да бъдат заложени конкретни дейности в три приоритетни направления с прогнозни финансови параметри и мотиви. Повечето от тях са неколкократно поставяни на провежданите срещи с граждани на общината. Те настояват за тяхното решение и включване в тазгодишния бюджет.

Преди да започне дискусията председателят на групата съветници Милко Багдасаров представи няколко предложения за включване в тазгодишния културен календар, като акцентира за отделяне на финансови средства за културни и спортни дейности, посветени на 110-годишнината от Освобождението на Кърджали.

По отношение визията на общината, социалистите отново поставиха въпроса  за ремонт  и асфалтиране на улиците в кварталите на града, много от които са в плачевно, компрометирано състояние. Настояват след като бъде приет бюджета да бъдат информирани за ремонтната програма на уличната мрежа в община Кърджали /кои  точно улици попадат за ремонт през тази година/. В много от кварталите   „Възрожденци“, „ Студен кладенец“, “Веселчане“, „Гледка“ броя на детските площадки е недостатъчен , а някои от площадките са в състояние, опасно  за използване. Такъв е случаят с детската площадка в к-с „Младост“. Гражданите от кварталите многократно поставят този проблем за решение. Бе поставен въпроса за почистването, поддържането и възстановяването на дъждоприемните шахти на територията на общината. При проливни дъждове много улици  в града, кръстовището на автогарата се превръщат в реки, което създава неудобство за гражданите  и автомобилния транспорт. Социалистите настояват да се извършва системен мониторинг на състоянието на шахтите, тъй като нередовното им почистване води до тяхното задръстване и невъзможност за поемане на дъждовната вода.

Не бе подмината и темата за осигуряване на средства за ремонт и почистване на надраскани със спрей, олющени, ръждясали, изкривени , счупени, паднали пътни знаци и информационни табели в града. Тяхното лошо състояние създава предпоставка за пътнотранпортни произшествия. Социалистите настояват да се засили контрола на  видеонаблюдение в града и увеличат глобите за недобросъвестни граждани, които умишлено ги увреждат.

Един от важните въпроси, които социалистите поставят неколкократно,  е поставяне на пътен светофар в квартал „Байкал“, на кръстовището на бул. „Беломорски“ и ул.“Джебелска“  То е едно от най-натоварените  в града. Особено проблемен е летният сезон, поради увеличения поток автомобили, преминаващи през булеварда в посока „Маказа“. Това създава изключителен проблем за живущите в квартала, които с часове не могат да се включат в основното движение.

 Социалистите представиха и едно свое предложение относно промяна визията на централната част на града. Съединяване  двете части пред Общината и градската  градина, като се премахне павираната улица, започваща от бул. „България“ и стигаща до ул.“Отец Паисий“. Впоследствие това пространство се оформи като един малък център с пейки, цветарници, приятен за разходки и почивки, както и място за празнични базари. Не бе подмината и темата за поддръжката на зелените площи и междублоковите пространства, периодичния контрол на качеството на работа на фирмите, както и на състоянието на съдовете за отпадъци по квартали, обследване на градското озеленяване от специалисти  в града, подрязване на градските дървета по квартали. Не бе подмината и най-дискутираната тема през летните месеци функционирането на шадраваните в централната част, “Лирата на Орфей“, всички чешми и фонтанчета в парковете „Арпезос“, „Простор“. Гражданите очакват отговор за причината, поради която от години те не работят.

Социалистите приветстват общината за заложените средства за ремонт на читалище „Родопски фар“ и се надяват самодейните състави спокойно да подновят своята дейност през зимния сезон. Изкоментирана бе и темата относно състоянието на концертната зала на Дом на културата, нейното освежаване и отопление.

Инж.Хасан Азис обеща своето съдействие за ремонт  на „Берхалето“ и оформянето му  за клуб на културните дейци.

Наред с приетите предложения за развитието на туризма и културата социалистите изразиха задоволство, че след направено питане  на техен колега и настояване са отделени средства в бюджета за ремонт на Художествената галерия в града.

Положително бе приета и идеята за предоставяне  спортната площадка „Спартак“ на волейболен клуб „Арда“ и тенис клуб „Орфей“ за организиране на спортни мероприятия.

Групата съветници настояха да бъдат отделени и предвидени финансови средства в бюджета за поддръжка на религиозните храмове в общината.

Кметът Хасан Азис коментира детайлно всички теми, благодари за поканата от социалистите и направените предложения. Обеща повечето от тях да бъдат включени в бюджета и придвижени през тази година. Сподели, че е готов да изслуша всеки, защото е изключително полезно широкото обсъждане на бюджета преди внасянето му за гласуване.

„Радваме се, че срещата мина конструктивно. Малко сме в Общинския съвет, ДПС доминира при гласуване. Затова и търсехме диалога, за да покажем нашата позиция, която определено отговаря на вижданията на по-голяма част от хората в нашата община“, сподели в края на срещата Милко Багдасаров.

COMMENTS

WORDPRESS: 0