Бойко Борисов край Босфора? И Румен Радев там, ама в сарая!

Бойко Борисов край Босфора? И Румен Радев там, ама в сарая!

Ердоган към Радев: Бъди като мен! 24rodopi.bg/Коментари/Общество По време на родилни мъки да се състави правителство с мандат на ГЕРБ, лидерът на па

Ердоган към Радев: Бъди като мен!

24rodopi.bg/Коментари/Общество

По време на родилни мъки да се състави правителство с мандат на ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов изненадващо се появи край Босфора. Ей тъй, като скучаещ български турист в края на ноември. От Желязната църква през Фейсбук прати хабер на българите:

„За мен беше Божия благословия, голяма чест и невероятна духовна радост в навечерието на Андреевден да посетя българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган открихме възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква“. По късно той се срещна и с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I.

На 9 декември край Босфора беше и президентът Румен Радев, ама в двореца „Вахдеттин“. При Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция, и смятан от комшиите дори за нещо повече.

 

*

От Малко Търново през Брюксел та чак до президента на Франция и копринц на Андора се знае, че за лидера на най-голямата българска партия държавният глава на Турция е „моят приятел Тайпи“.

Наричаният на галено от Борисов с ахпапското Тайпи Ердоган би се обидил на Бойко, ако не го навести на едно кайве в сарая, щом в Стамбула е дошъл.

А сега си представете, че Ердоган и Борисов са се видели точно 10 дни преди посещението на президента Радев!? Неформално, „на четири очи“.

Екипът на Ердоган сътвори достатъчно поразии у нас, докато се правеха опити в българския парламент да се вкара външният политически продукт „ДОСТ“. След провала, Ердоган отчете грешките и не крие съзидателното си намерение относно моста Анкара – София. В този ред на мисли продължавайте да си представяне: Колко му е, докато подсилва големия мост, да „хвърли“ и едно кьопрю между „Дондуков“ 2 и Банкя!?

Уважаеми читатели, тази част на дописката, тази стръв е само жест към търсачите на конспиративните ходове в политиката. Коректно е да подчертаем, че крачките радеви в сарая и разменените думи с Ердоган са само функция на стратегическото мислене на държавния глава на Турция.

Президентът Радев беше останал единственият у нас, който попречи да се реализира сценарият „ДОСТ“, на когото Ердоган не беше се извинил. Разбира се, не с декларация, а с ходове, които разкриват приятелски чувства. Днес определено Ердоган не се сърди на Радев за ДОСТ.

 

*

Този, който не криеше колко лоши неща мисли за мен, сега ми казва „Бъди като мен!“.

Това вероятно си е мислел българският държавен глава Румен Радев след срещата „на четири очи“ в двореца „Вахдеттин“.

Въобще, на път за родината Радев е виждал не само по-добрата картина на българо-турската граница в следващите дни и седмици, но е разсъждавал сериозно върху актуалната идея „България – президентска република“, че и за големия страх на опонентите му от евентуална „президентска“ партия.

Може да звучи прекалено употребено, почти банално, но уважително като към особено правдиво по отношение на Ердоган. Реджеб Тайип Ердоган няма вечни приятели, има вечни интереси. А „подправката“ към завещаната от Чърчил мисъл през 2023-та са изборите в Турция.

Тайпи има интереси – това трябва да светне вече и на този у нас, който го наричаше така.

Ако Ердоган беше поканил Радев и негови министри преди три месеца, да речем, и след това беше пратил повече „джандарма“ и „аскер“ пред границата с България; и ако беше „0“-лирал мигрантският поток от Турция през България за Западна Европа, както обещава Борисов, ако го направят министър-председател пак, днес позициите на Нидерландия и Австрия за приемането ни в Шенген нямаше да са толкова хард негативни. Но… за Ердоган не е важен толкова планът на България, а неговият план през България!

 

*

Президентите на България и Турция – Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, изразиха „обща воля“ за подобряване на охраната на общата граница заради мигрантския натиск, увеличаване на търговския обмен до 10 млрд. долара и по-добра енергийна свързаност.

Това е протоколният акцент от разговорите във „Вахдеттин“.

Коректно е да анонсираме очаквания за ръст на търговския обмен и през военната индустрия.

Темата за дроновете „Байрактар“ ще става все по-оборотна.

COMMENTS

WORDPRESS: 0