Бизнесът за газа: Опустошителен удар за нас само след дни!

Бизнесът за газа: Опустошителен удар за нас само след дни!

24rodopi.com/Общество/Икономика „Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените

24rodopi.com/Общество/Икономика

„Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh! Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика“.

Това се посочва в отворено писмо на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август! За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв.! И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци!

Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната“, предупреждават от Асоциацията. Исканията са до края на работната седмица да бъде изпълнено обещанието, дадено на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища, както и да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. „Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок“, посочват от Асоциацията.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0