Библиотеката ще бори „дигиталната зависимост“ с арт терапии

Библиотеката ще бори „дигиталната зависимост“ с арт терапии

24rodopi.bg/Култура Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров” в Кърджали спечели пореден проект. „Бинарно прегаряне” е по Програма „Социално ангажиран

24rodopi.bg/Култура

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров” в Кърджали спечели пореден проект. „Бинарно прегаряне” е по Програма „Социално ангажирани изкуства“ на Национален фонд „Култура” и е на стойност 11 020 лв. , сподели Елисавета Кехайова, директор на РБ „Н.Й.Вапцаров”.

Проектът е с продължителност 5 месеца и цели преодоляване на дигиталната зависимостта чрез форми на изкуство с катализиране на обществени ресурси към устойчиви социални арт терапии за социално общуване и учене чрез действие. Афишира дигиталната зависимост от интернет, социални мрежи и игри и опит за овладяване на бинарното „прегаряне” чрез механизми, изместващи фокуса от екрана към изкуство.

Базиран на холистични и метадонови принципи, предлага цикъл от дейности, тип игра, с реални „нива” за провокация към социална адаптация и реализация на дигитално зависими младежи – дискусии, художествено и приложно изкуство, сетивно преживяване, видео самооценка и препоръки за дигитално „изключване”.

Проектът включва общо 6 нива на реализация.

Ефектът от проектната идея ще надгражда умения у средношколци за творческо мислене, за дигитално образование, за реално общуване и сътрудничество, за самооценка и себеизява, за активно гражданство в търсене на решения за гъвкава преориентация на модели и начин на живот.

„Метадоновата” терапия ще измества фокуса от забавления в наситено емоционален виртуален свят към творческо претворяване и преосмисляне на младежкия потенциал. Чрез интерактивни реални и образователни преживявания ще изгражда реален мост между гейминга и фабинга и социума чрез изкуство и креативно вдъхновение за адаптация и реализация на публики към визията на бъдещето.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0