Безработицата в Източните Родопи – от 4 до 16%, в Северозапада – до 49,7%

Безработицата в Източните Родопи – от 4 до 16%, в Северозапада – до 49,7%

24rodopi.com/Общество Въпреки резкия ръст на безработицата в началото на Covid-19 кризата през пролетта на 2020 г., когато в рамките на няколко седми

24rodopi.com/Общество
Въпреки резкия ръст на безработицата в началото на Covid-19 кризата през пролетта на 2020 г., когато в рамките на няколко седмици броят на безработните нарасна до 300 хиляди души, след премахването на повечето ограничителни мерки пазарът на труда започна да се възстановява бързо. Прегледът на данните на Агенция по заетостта сочи, че в изминалите 12 месеца в едва 30 общини се наблюдава увеличение на безработицата, докато останалите дават ясни признаци на възстановяване на заетостта.
Това отбелязва в анализ Институтът за пазарна икономика.
Към края на 2021 г. общината с най-ниска безработица в България остава Столична, с 1,5% от населението в трудоспособна възраст.
Сред водещите икономически центрове най-нисък е делът на безработните във Варна (2%), Пловдив (2,4%), Бургас, Русе и Стара Загора (по 2,6%). Остават обаче цели райони на страната с висока безработица – най-вече в Северозападна България, където има общини с 30 до 49,7% безработица, но и около Плевен и Силистра. Това бяха и районите, където пандемията и последвалата криза нанесоха най-слаб удар – изглежда там високите равнища на безработица са плод на трайни структурни дисбаланси между търсенето на труд и профила на работната сила.
В Източните Родопи най-нисък е делът на безработните в Кърджали, 4% от населението в трудоспособна възраст. В Момчилград е 7,7%, в Кирково – 8,1%, Крумовград – 9,9%, Черноочене – 12,4%, Джебел – 14%, Ардино – 16,5%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0