Без сняг за Нова година, 15 см бяла покривка в Източните Родопи на Йордановден (видео)

24rodopi.com/Кърджали "За съжаление, няма да имаме сняг за Нова година. България попада в един район в периферията на активните атмосферни процеси. Н

24rodopi.com/Кърджали

„За съжаление, няма да имаме сняг за Нова година. България попада в един район в периферията на активните атмосферни процеси. Над Европа действат 2 циклона. Единият е с център над Русия, а другият е малко западно от Британските острови над океана. Те ще подхвърлят облаци и топло време“, каза синоптикът Петър Янков в студиото на „България сутрин“.
Границата между студените въздушни маси и топлите, които са обхванали Западна и Южна Европа, ще минава между Прибалтийските републики, Беларус и Източна Украйна, информира той.
„Част от този студ за кратко ще се спусне в нашата страна, ще се понижат температурите, но новогодишната нощ ще бъде сравнително топла, без валежи, с вятър“, прогнозира синоптикът.
Янков посочи пред Bulgaria ON AIR и кога да очакваме сняг.
„В дългосрочен план сняг се очаква между 5 и 8 януари. Процесите с по-интензивни валежи започват на 5 януари. От началото ще бъдат с дъжд, след което на 6 и 7 се очакват по-интензивни снеговалежи“, добави гостът в студиото.
По думите му Ивановден и Йордановден ще бъдат снежни, а по народната метеорология това означава, че годината ще бъде плодородна.
„Януари се очаква да бъде със средни температури с около 1,2 градуса по-високи от нормалните. С повече валежи през първата половина от януари, и мъгли и по-топло време във втората половина от месеца. Валежите ще бъдат с около 10-20% повече от нормалните“, каза синоптикът.
В началото на месеца ще се натрупат тези количества валежи, които очакваме, обясни той.
„В периода на така нареченото глобално затопляне тези изводи от народната метеорология не важат. Времето избягва от тези сентенции, но това е един натрупан многовековен опит в нашия регион и до голяма степен тези съждения са правилни. Народната метеорология е много силна в прогнозирането на времето в близките часове“, убеден е Янков.
Повече сняг ще има в Югозападна България и крайните южни райони, Източните Родопи, уточни синоптикът. И добави, че снежната покривка ще бъде средно около 10-15 см.
Във видеото: 29 декември бе дъждовен ден в Кърджали и в региона бе в сила „жълт код“, днес прогнозата е за 98% вероятно за валежи:

COMMENTS

WORDPRESS: 0