Беширов изписан от болница, но… дело няма да има?!

24rodopi.bg/Общество Делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов най-вероятно отново няма да стартира в Окръжния съд в Смолян. Очаква се то да

24rodopi.bg/Общество

Делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов най-вероятно отново няма да стартира в Окръжния съд в Смолян. Очаква се то да бъде отложено поради здравословното състояние на основния обвиняем, научи 24rodopi.bg.

Беширов вече е изписан от лечебното заведение, в което бе настанен след тежка катастрофа, но е в болнични. Искане за отлагане е постъпило и от друг от подсъдимите. Причината е в отстътствие поради здравословни причини на адвоката му.

Припомняме, че то бе насрочено за 3 февруари.

Както вече писахме, бившият кмет на Неделино Стоян Беширов е с „дифузна травма на главен мозък“, а лечението му продължи дълго време в Клиниката по  „Анестезиология и интензивно лечение“ в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

 „В случая се касае за обвинение за тежко умишлено престъпление, в което участието на подсъдимите е задължително“, посочи на последното заседание през м.г. прокурорът, който тогава също поиска отлагане.

Беширов е обвинен, че в периода 2012-2014 година, в условие на продължаващо престъпление, чрез 25 деяния, заедно с останалите обвиняеми, е присвоил 1 216 746 лева, предоставени на община Неделино от правителството.

Припомняме, че на 4 октомври м.г., около 7 часа сутринта, 67-годишният родопчанин катастрофира край кърджалийското село Върбен. Той отказа тест с дрегер за наличие на алкохол в кръвта, не пожела и манипулации в кирковския Център за спешна медицинска помощ, а в следобедните часове обявиха, че дал кръвна проба и тя била отрицателна. По-късно бе съобщено, че Беширов е транспортиран със златоградска линейка в Пловдив. Състоянието му е тежко – той има черепно-мозъчна травма, счупени прешлени и белодробна травма.

В обвинителния акт, който бе внесен срещу бившия управник на родопската община в Специализирания съд, е посочено, че бедствени положения по време на кметуването на Стоян Беширов е нямало, а обявените такива в община Неделино са били с цел източване на средства, чрез възлагане на обществени поръчки без обявление. За целта тогавашният кмет издавал множество заповеди, в които преувеличавал характера на валежите, снеготопенето и пораженията, които те нанасяли върху инфраструктурата.

След като бяха закрити специализираните прокуратура и съд, всички материали по случая са пратени за разглеждане към окръжните магистрати в Смолян.

Деветима, начело с бившия кмет, са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години. Общо 198 са свидетелите по делото. Вещите лица са 11.

COMMENTS

WORDPRESS: 0