Беше ли атакувана Турция с тектонично оръжие?

Беше ли атакувана Турция с тектонично оръжие?

Ерхан АЛЕМДАР/Мнение/24rodopi.bg/Коментари   Беше ли атакувана Турция с тектонично оръжие? Отговорът на този въпрос все по често е търсен от турски

Ерхан АЛЕМДАР/Мнение/24rodopi.bg/Коментари
 

Беше ли атакувана Турция с тектонично оръжие?

Отговорът на този въпрос все по често е търсен от турски журналисти по телевизионни предавания и в интервюта със сеизмолози и изследователи.
В сериал от анимационното филмче „The Simpsons“ отпреди 7 години се загатва за подобно земетресение и се посочва локацията Кахраманмараш, което кара много хора да се съмняват, че земетресението е умишлено предизвикано. В анимацията автомобилът на семейството Симпсън каца на военен кораб, което веднага предизвика въпросите дали земетресението не е предизвикано от американския военен кораб, акустирал дни преди това в Турция.
На 03.02.2023 г. Анкара излезе с ултиматум към САЩ. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу публично заяви, цитат:„Всеки американски посланик се чуди как да навреди на Турция. Това е едно от най-големите нещастия на нашата страна през годините. Американските посланици събират другите посланици и им дават съвети. Те правят същото в Европа, американските посолства управляват Европа“.
Те си мислеха, че могат да се месят и в Турция, но един човек развали играта им – това е президентът Реджеп Тайип Ердоган. Сега говоря на американския посланик и искам да му кажа, че знам точно на кои журналисти какви задачи е възлагал. Махнете мръсните си ръце от Турция, наясно съм какви стъпки сте предприели и как искате да разбуните Турция“.
На 03.02.2023 г. САЩ, Швеция, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Великобритания изтеглиха посланиците си от Турция. На 05.02.2023 г. Ердоган обвини САЩ, че искат да го свалят от власт и да повлияят на резултата от предстоящите президентски избори в страната, насрочени за 14 май.
На 06.02.2023 г. последва първото земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, а след няколко часа имаше по-мощен трус с магнитуд 7,8. Две поредни земетресения с такъв магнитуд са изключителна рядкост според сеизмолога проф. Наджи Гьорюр.
Журналисти посочват конспиративната възможност земетресенията да са били предизвикани от ХААРП, понеже са били на дълбочина от 10 км, която идеално пасва на възможностите на тектоничното оръжие. И посочват за пример един случай от архивите на историята.
През 2007 г. канадският журналист Бенджамин Фулфорд пита в интервю японския министър на финансите защо предава японската финансова система в ръцете на група американски и европейски олигарси, а министърът отговаря, че са го заплашили с машината за земетресения, визирайки ХААРП.
В действителност HAARP, абревиатура от High Frequency Active Auroral Research Program, е програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние. Научноизследователската програма се занимава с йоносферата. Разполага с голяма база, която се намира в Гакона, Аляска.
Йоносферата е горният слой на земната атмосфера. Съставен е от електрически заредени частици, йонизирани от слънчевата радиация. Станцията на HAARP представлява матрица от десетки кръстообразни радиоантени. Сензорите на практика работят без прекъсване и следят състоянието на йоносферата.
Най-известният инструмент, използван в станцията, е мощен радиочестотен предавател. Той се използва за временно възбуждане на ограничена зона от йоносферата с цел изследване. Мощността на излъчване на радиочестотния предавател е около 4 MW. С други инструменти, като високочестотни и свръхвисокочестотни радари, различни магнитометри и сонди се изследват физичните процеси, протичащи във възбудената зона.
Конспиративните теории в мрежата твърдят, че дейността на HAARP може да има апокалиптични последици. Часове след земетресението в Турция и Сирия се появиха твърдения, че именно „супер оръжието“ е предизвикало природната стихия. Причините, според конспираторите, именно Турция да бъде ударена от „оръжието“ са няколко:
– Руският президент Владимир Путин направил страната енергиен гигант;
– Руска атомна централа се строи в Турция;
– Отказът на Турция да приеме Швеция и Финландия в НАТО;
– Изтичането на 100-годишния срок на Лозанския договор – Турция не затворила Босфора за Русия;
– Заявката за членство на Турция (от 14.07.2022) в съюза БРИКС. Името на този съюз представлява акроним от имената на английски на страните-членки: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa).
Други конспиратори твърдят, че екип китайски учени ще посетят Турция, за да разберат какви са причините за земетресението.
Конспиративни видеа във фейсбук пък показват как „огромен електрически заряд е изпратен от сателит към Турция“ преди земетресението на 6 февруари.

COMMENTS

WORDPRESS: 0