Банките без „имотна“ работа: Ръст на сделките с жилища, новодомци плащат в кеш (видео)

24rodopi.com/Кърджали Супер година, като предишната, а дори и по-добра! С това изречение от строителния бранш в Кърджали отчитат 2021-ва. Много сдел

24rodopi.com/Кърджали
Супер година, като предишната, а дори и по-добра!
С това изречение от строителния бранш в Кърджали отчитат 2021-ва. Много сделки с имоти край Арда, изключителен интерес при търсенето, въпреки скока от 30 на сто в цените на жилищата. Апартамент в центъра достига 750 евро за квадратен метър, в превърналия се в строителна площадка „Възрожденци“ пък квадратът е 500-550 евро.
„Отчитаме доста по-голямо търсене през 2021-ва отколкото през предходната година. Клиентите са предимно от чужбина, но има и голям процент от живеещи тук. Някои търсят първо жилище, за други то е второ-трето“, коментираха за 24rodopi.com от бранша. Това, което обединява клиентите, пък е „кешът“. Едва пет на сто от сделките са сключени чрез банков заем. Болшинството от новодомците разполагат с готови пари, посочват предприемачи.
От бранша очакват и много добра 2022-ра. Но също така и поредно увеличение в цените на имотите. Прогнозните стойности са между 5 и 10 процента, но е възможен и по-сериозен ръст.
Засиленото търсене се обяснява с инфлацията и обезценяването на парите, което засяга вече цяла Европа. В същото време очакванията са на пазара да останат само сериозните инвеститори. Това пък се дължи на рязкото поскъпване и на парцелите.
Припомняме, че през пандемичната 2020-та в Кърджали бе отчетен ръст от 60 на сто на сделките с имоти.

COMMENTS

WORDPRESS: 0