БАН: 200% поскъпване на храните у нас, ако войната в Украйна продължи!

БАН: 200% поскъпване на храните у нас, ако войната в Украйна продължи!

24rodopi.bg/Общество Ужасна прогноза направиха от БАН за 200 % поскъпване, ако войната в Украйна продължи. Оптимистичната прогноза е цените на хранит

24rodopi.bg/Общество

Ужасна прогноза направиха от БАН за 200 % поскъпване, ако войната в Украйна продължи. Оптимистичната прогноза е цените на храните да се увеличат с повече от 50% до новата реколта, показва икономически анализ на Българската академия на науките (БАН). Експертите предлагат помощи за производителите и за хората с ниски доходи, информират от Българското национално радио.

Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три пъти слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията. При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват, прогнозира Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.

„Нашата прогноза, оптимистичната, е, че до 1 октомври около 50% ще нараснат цените. Песимистичният сценарий, който сме разработили, ако войната продължи дълго, а санкциите най-малко до края на годината – поне три-четири пъти или над 200%. Ако войната приключи, реалистичният сценарий е около 100%“.Затова препоръките в анализа са за помощи към производителите и нискодоходните потребители.

„С такъв скок на цените трябва да се подпомагат земеделските производители. Изход няма, ваучери за храна“. Ако войната в Украйна се проточи, се задава глобална продоволствена криза, прогнозира още Буюклиев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0