Балкан, Йозтюрк и Йозлем в битка за лидер на „Балгьоч“

Балкан, Йозтюрк и Йозлем в битка за лидер на „Балгьоч“

 24rodopi.com/Общество Трима са кандидати за лидер на най-влиятелната изселническа организация в Турция – „Балгьоч“. Подготовката за конгреса на форм

 24rodopi.com/Общество
Трима са кандидати за лидер на най-влиятелната изселническа организация в Турция – „Балгьоч“. Подготовката за конгреса на формацията премина през тежки перипетии – взаимни лидерски нападки, обвинения за „фалшиви“ делегати, сезиране на съда.

Сдружението за култура и солидарност на изселниците от Балканите „BAL-GÖÇ“, което е най-голямата неправителствена организация в Бурса, и е създадена през 1985 година с цел да следи отблизо събитията в балканските страни и да изгражда обществено мнение, провежда конгрес за избор на нов председател  и 35-членен управителен съвет  на 13 март.

Трима са кандидатите за председател на „Балгьоч“: бившият председател проф. д-р Емин Балкан, председателят на „Сдружението на Момчилградчани“ Хасан Йозтюрк и настоящият председател на „Федерацията на изселническите организации на турците от Балканите“ (BGF) Кадер Йозлем.

Проф. д-р Емин Балкан пръв обяви кандидатурата си още през месец декември 2021 година на пресконференция, заставайки пред журналистите с доайените, участвали в състава на първите управителни съвети на сдружението и с останалите живи учредители.

Емин Балкан се включи в надпреварата с лозунга „От миналото към бъдещето – с уверени стъпки в уверени ръце“. Неговата визия е в 35-членния УС да има 15 дами.

Изселникът от Джебел Кадер Йозлем залага на лозунга „Време е за иновации и промяна“. Пред турски медии той направи изявлението, че в „Балгьоч“ има много членове, които не отговарят на критериите в устава на сдружението и даде за пример членове от град Тунджели, където няма изселници от Балканите.

Кадер Йозлем е роден през 1986 година в Джебел. Заминава с родителите си в Бурса по време на принудителното изселване. Завършва магистратура по международни отношения в Бурсенски университет „Улудаг“ и докторантура по същата специалност в Тракийски Университет.

Работил е в Института за изследване на Балканите към Тракийски университет. Понастоящем е доц. д-р в Бурсенски университет „Улудаг“, където преподава международни отношения.

Председател е на Федерацията на изселническите организации на турците от Балканите (BGF), част от която е и „Балгьоч“. Има издадена книга „Политиката на Турция за турците от Балканите (1991-2014)“.

Защо в Турция има десетки изселнически дружества, но само за конгреса на „Балгьоч“ има напрежение сякаш ще гласуват за кмет на „столицата на изселниците“ Бурса – четете по-късно само в 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0