България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради 7+Кърджали

24rodopi.bg/Кърджали България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа, заяви в ефира на bTV служебният министър на околната сре

24rodopi.bg/Кърджали

България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа, заяви в ефира на bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

„Ще се направи одит за действията на предишното ръководство на Министерството на околната среда. Добрите практики ще бъдат запазени, а ако има неща, които считам, че трябва да са коригирани – ще го направим. За този кратък период съм наясно, че ще фокусираме върху няколко неща. Едно от тях е наказателни процедури по отношение на неспазване на екологичното законодателство“, обясни тя.

Според нея фокусът на процедурите ще е насочен към основно към наказателната процедура за нарушение закриването и рекултивацията на депа за неопасни отпадъци.

Наказателната процедура стартира през 2012 година. Предприети са действия, но Европейската комисия /ЕК/ обяви, че очаква в най-кратки срокове оставащите 12 депата да бъдат закрити.

„Ако не бъдат закрити се очаква еднократна санкция в размер на 8-цифрена сума в евро. При ново неизпълнение ще има санкция с всеки ден неизпълнение“, подчерта министърът.

Както вече 24rodopi.bg писа, в общо 8 общини – Бяла, Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, е необходимо да се предприемат спешни действия за изпълнение на проектите за техническа рекултивация на депа за битови отпадъци.

Преди година ЕК предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци. Към момента остават 8 такива депа, за които България трябва да положи максимални усилия по рекултивацията им, така че да бъде намален размерът на санкциите, припомнят от МОСВ.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0