Българи извиха „аспирин-опашки“ в одринските аптеки

Българи извиха „аспирин-опашки“ в одринските аптеки

24rodopi.bg/Общество Българите увеличиха разходите си за лекарствен туризъм в Турция в последните месеци, а фармацевтите са притеснени от огромните

24rodopi.bg/Общество

Българите увеличиха разходите си за лекарствен туризъм в Турция в последните месеци, а фармацевтите са притеснени от огромните количества аспирин, които нашенците купуват. 

„Въпреки предупрежденията на лекари и фармацевти, българите не се отказват от аспирина. Това лекарство е от най-често приеманите от кошмиите. Въпреки, че е обявено, че може да бъде фатален, ако се използва без лекарско предписание, българските граждани купуват с кутии с аспирин, като твърдят, че предотвратява епидемията от коронавирус. Често в аптеките количествата се изчерпват“, пише агенция IHA. Местни фармацевти отчитали рекордни продажби в последните месеци.

Нашенците купували основно лекарства срещу грип и други простудни заболявания, както и обезболяващи.

„Засилен е интересът им и към хранителните добавки“, казва Ахмет Доктороглу, одрински аптекар.

Както вече 24rodopi.com писа, лекарственият туризъм се практикува от нашенци от години, заради по-ниските цени в Турция. Между 2 до 5 пъти са по-скъпи у нас оборотните медикаменти.

Пред турските репортери български граждани споделят, че са доволни от покупките си в аптечната мрежа на Одрин. И от цените, и от факта, че някои от лекарствата не могат да бъдат намерени в България.

За улеснение на нашенци пък, по витрините на одринските аптеки са закачени табели с надписи на български език.

COMMENTS

WORDPRESS: 0