Бал гиби „Балгьоч“… Ако имаш очи за изселническата организация, ще знаеш ходовете на Анкара

Бал гиби „Балгьоч“… Ако имаш очи за изселническата организация, ще знаеш ходовете на Анкара

24rodopi.com/Коментари От изселническия пазар в бурсенския квартал „Хюриет“ до висшите етажи на властта в Анкара, когото и да попитате „Какво е „Балг

24rodopi.com/Коментари

От изселническия пазар в бурсенския квартал „Хюриет“ до висшите етажи на властта в Анкара, когото и да попитате „Какво е „Балгьоч“?“, ще получите ответа „Голяма работа“.

Десетки са изселническите организации в Турция, но само конгресът на „Балгьоч“ рефлектира върху общността на нашенците – независимо дали са заминали от България по спогодби преди половин век или са потърсили по-добър живот в Турция след 1989 година, със съотносимост по напрежение и интриги сякаш ще се избира не лидер на голяма земляческа организация, а кмет на „столицата на изселниците“ Бурса.

Бившият лидер на „Балгьоч“ е депутат в Меджлиса, предишни също са били, на бъдещия, който ще бъде избран на 13 март, също му е гарантирано присъствие в Меджлиса. „Балгьоч“ отваря много врати. Както се казва – бал гиби (като мед) „Балгьоч“. Който познава „Балгьоч“ – се облизва, който е имал шанс да опознае организация, но е проспал тази опция, след време съжалява. Това се отнася не само за амбициозните нашенци с турски и български паспорти от предградията на Бурса, но и за политическия елит в България, който докато се осефери на последните парламентарни избори и в Турция вече си бяха свършили работата по новия курс на Анкара.

Който има очи за „Балгьоч“, той има уникалния шанс да вижда бъдещите ходове на Анкара за България, независимо дали №1 се казва Реджеп Тайип Ердоган или след година и нещо лидерът ще се казва Мансур Яваш или Екрем Имамоглу.

Месец май, 2014 година. Гост на големия форум на „Балгьоч“ в Бурса е „дясната ръка“ на Ердоган, вицепремиерът Бюлент Арънч, който преди това е бил председател и на Меджлиса.

„В много добри отношения сме с ръководеното от Лютви Местан Движение за права и свободи“, обявява в „столицата на изселниците“ Бурса пратеникът на Ердоган.

„Сега ще попитате защо казвам Лютви Местан, а не Ахмед Доган. Много неща имам да разказвам, но не сега“, пояснява Бюлент Арънч.

На следващата година последваха много интересни събития в България, но в крайна сметка Доган изрита Лютви Местан от ДПС, а проектът на Доган – ДПС, унищожи проекта на Ердоган – ДОСТ.

„Демократичните процеси в Република Турция трябва да продължат. Тази половина в турското общество, която споделя „кемалистките“, демократичните, европейските ценности, тя трябва да бъде подкрепена“, това е ранният Мустафа Карадайъ по темата „Турция“. Има и по-силна декларация относно референдума в Турция, в която се казва „НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за Себе си!“.

Краят на ДОСТ и лошо мислещият за Ердоган Карадайъ накара Анкара да прати няколко пъти в София депутата Азиз Бабушчу. И когато нещата не се случваха, както желаеше Ердоган, Анкара проводи в Сарая на Доган почетният лидер на „Балгьоч“ Турхан Генчоглу. По-късно се случиха още по интересни неща, дори Карадайъ отиде на гости на „султана“ Ердоган.

Който има очи за „Балгьоч“, вижда следващите ходове на Ердоган.

(следва)

COMMENTS

WORDPRESS: 0