Бай Марин, кърджалийска връзка в големия скандал – митническата организирана престъпна група

24rodopi.bg/Криминале Скандалният хасковлия Марин Димитров, който бе арестуван в столичен хотел и задържан за 72 часа заедно със сина си Стефан и шеф

24rodopi.bg/Криминале

Скандалният хасковлия Марин Димитров, който бе арестуван в столичен хотел и задържан за 72 часа заедно със сина си Стефан и шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова, а започнал кариерата си на ченге в Момчилград и Кърджали. Той влезе в крими новините през далечната 1997 година, по времето на аферата „Ерджан Рашид – Роко“. Тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев уволни Марин Димитров за връзки с групировката на Роко.

През 2009 година пък се оказа ключова фигура в скандала със задържането на тогавашният зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, бивш зам.-директор на полицията в Кърджали. Раиф Мустафа и бизнесменът Росен Маринов бяха зрелищно арестувани в центъра на София от маскирани агенти. Операцията се водеше лично от зам.-градския прокурор Роман Василев. Маринов получи обвинения, че е предложил подкуп на тогавашния шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, а като посредник бе обвинен Мустафа, който не попадна в ареста, но бе отстранен от длъжност. Мустафа и Димитров се познавали от дълги години, били колеги в МВР-Кърджали, отбелязаха тогава от прокуратурата.

Според обвинителния акт срещу сумата от 150 000 лева шефът на ИАРА е трябвало да оттегли жалба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията.

Припомняме, че Раиф Мустафа получи оправдателна присъда.

Днес ще стане ясно дали Марин Димитров – Бай Марин, ще остане за постоянно в ареста. Прокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража“ за тримата от така нар. „Митническа ОПГ“.

Скандала засегна и главния секретар на МВР Живко Коцев, който дори подаде оставка, но вчера си я оттегли. Живко Коцев е уличен в престъпна дейност по разследването за контрабанда, което тече в момента, пише „Стандарт“. Според източници на „Гласове“, Коцев е получил като подарък луксозен часовник „Hublot“ на стойност 50 000 лева от Стефан Димитров (син на Марин Димитров), един от арестуваните за контрабанда при акцията на службите. Това био доказано със снимки, а дейността на Коцев е документирана и с други СРС-та. Твърди се, че главният секретар на МВР сам е поискал да даде на няколко пъти обяснения и доброволно си е предал телефона на следствените органи, за да избегне арест и да получи статут на защитен свидетел.

Основният обвиняем за митническата организирана престъпна група – Никола Николов – Паскал, се издирва. Той е обвинен като член на престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Тримата бяха задържани при акция на ДАНС и КПКОНПИ (антикорупционната комисия) в сряда.

COMMENTS

WORDPRESS: 0