Бъдещият президент на Турция ли ще гостува в Кърджали в събота или само кандидатът, чийто живот е застрашен!?

Бъдещият президент на Турция ли ще гостува в Кърджали в събота или само кандидатът, чийто живот е застрашен!?

24rodopi.bg/Политика Очаква се Турция да избере за президент на втори тур 71-годишния Кемал Кълъчдароглу. На балотажа за него ще бъдат 50,2 на сто от

24rodopi.bg/Политика

Очаква се Турция да избере за президент на втори тур 71-годишния Кемал Кълъчдароглу. На балотажа за него ще бъдат 50,2 на сто от гласовете, а за настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган – 44,5%.

Това сочат усреднените стойности от 13 социологически проучвания, проведени в южната съседка през месец март.

5,2% от имащите право на глас все още не са решили кого да подкрепят.

Както вече 24rodopi.com писа, 4-ма са кандидатите за президент, а вотът е на 14 май. Според проучванията нито един от тях не получава подкрепата на повече от 50 процента от избирателите и затова турците ще гласуват на балотаж на 24 юни (четете тук).

Възможно е да бъде извършен опит за покушение срещу Кемал Кълъчдароглу, кандидата за президент на турската опозиция на изборите на 14 май, пише опозиционният вестник „Джумхуриет“. Цитиран е заместник-председателят на Партията на бъдещето Селчук Йоздаг.

Партията на бъдещето е една от шестте опозиционни партии от Националния алианс, чийто общ кандидат за президентските избори е Кълъчдароглу.

„След като Националният алианс обяви кандидатурата на Кълъчдароглу, с която ще се яви на вота за президент, получихме от няколко места предупреждения за възможен опит за убийството на Кълъчдароглу, които смятаме, че трябва да бъдат взети сериозно. Налага се да се завишат мерките за сигурност“, твърди той.

Съветникът на главния координатор на Републиканската народна партия Ердоган Топрак потвърждава тези твърдения.

“Предупреждения за възможен опит за атентат срещу Кълъчдароглу достигнаха и до нас. Вярваме обаче, че държавните органи ще се отнесат с необходимата сериозност и чувствителност по този въпрос. Държавата има разузнавателни средства за тази цел. Предоставихме им докладите, които подготвихме. Надяваме се, че ще бъдат взети необходимите мерки”, казва Топрак.

Както първи 24rodopi.com писа, Кълъчдароглу идва на ифтар в Кърджали в събота. Той ще посети още общините Кирково и Момчилград.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0