Баба с 8 внука с отличие на Бабинден

Баба с 8 внука с отличие на Бабинден

24rodopi.bg/Общество След двугодишна ковид пауза жените социалистки отново отбелязаха един от хубавите народни женски празници-Бабинден и Ден на роди

24rodopi.bg/Общество

След двугодишна ковид пауза жените социалистки отново отбелязаха един от хубавите народни женски празници-Бабинден и Ден на родилната помощ.

Те го отпразнуваха с много настроение, песни, танци, смях, закачки, а гост бе областният председател на партията Милко Багдасаров.

В началото на събитието Теодора Каракостова, председател на Обединението на жените социалистки, припомни значението на празника през годините, изказа своята благодарност и почит към неуморния и всеотдаен труд на местните акушер-гинеколози,  акушерки от града, неонатолози. Пожела по-висока раждаемост и повече бебета да се раждат в нашия град.

Най-атрактивната част от празника бе пресъздаване на ритуала „Поливане”. Артистично и забавно в ролята на баба влезе акушерката Атанаска Андреева , която „изроди” булката и благослови:”Да е живо и здраво бебето! Да има много мъжки и женски рожби през годината! Колкото са капките, толкова да е здравето.”

Обмениха се народни рецепти и обичаи използвани при отглеждане на малките деца. По традиция жените бяха подготвили  кулинарна изложба под надслов “Домашни баници, погачи и сладки изкушения“. Най-оспорвани бяха конкурсите за баба с най- малко внуче, най-много внуци и най-много правнуци. Изненадващо участничките бяха много. Наградите бяха спечелени от баба с внуче на няколко дни и баба с осем внука и три правнука.

В края на срещата  вокална група „ Ахрида“ отново приятно изненада присъстващите с новите си изпълнения.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0