Баба Илмие, която посреща по 100 души с кафе и усмивка на Елмалъ Баба теке

Баба Илмие, която посреща по 100 души с кафе и усмивка на Елмалъ Баба теке

24rodopi.bg/Регион Между 50 и 100 души ежедневно посещават религиозния комплекс Елмалъ Баба теке край момчилградското село Биволяне. Посреща ги вин

24rodopi.bg/Регион

Между 50 и 100 души ежедневно посещават религиозния комплекс Елмалъ Баба теке край момчилградското село Биволяне. Посреща ги винаги една усмихната жена-баба Илмие. Черпи всеки с кафе и разказва за свещеното място…

„Приятно й е. На теб ти е интересно. И да не пиеш кафе, сърце не ти дава да откажеш, а обикновено сърцето знае. И защото тази нейна енергия заземява, няма значение дали гостът е професор, хигиенист или просто алтруист, всички се чувстват на място. Тя е пазител на духа на точно това определно място. Надявам се ние, хората, да успеем да опазим нея. Тя познава пръстта, пръстта познава нея“, сподели кметът на Момчилград Илкнур Кязим след като се срещна с баба Илмие.

„Тя ни разказа, че религиозният комплекс се радва на изключително голяма популярност от страна на туристите. В по-голямата част от годината ежедневно между 50 и 100 души се докосват до уникалността на комплекса, състоящ се от тюрбе, джамия и обреден дом, и е без аналог в България. Разговаряхме още затова как това свято място може да привлича повече посетители от страната и чужбина. Набелязахме няколко идеи, които биха допринесли за още по-голяма популярност на комплекса.

За мен беше повече от удоволствие и голяма привилегия да се докосна до тази светла личност за пореден път“, допълни кметът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0