Баба Фатма – цял живот на тютюна, отгледа 7 деца и навърши… 104 години!

Най-възрастният жител в Ардинско навърши… 104 години. Фатма Мехмедова Чаушева отпразнува рождения си ден в село Падина и получи специално внимание от

Най-възрастният жител в Ардинско навърши… 104 години. Фатма Мехмедова Чаушева отпразнува рождения си ден в село Падина и получи специално внимание от кмета на общината инж. Изет Шабан. Кметът на Ардино посети възрастната родопчанка, за да й поднесе своите пожелания, а също и празнична торта и подаръци.
„Приемете нашите най-сърдечни поздравление по случай 104-годишнината от рождението Ви. Малко са хората, които могат да се радват на 7 деца, 16 внука, 29, правнука и 17 праправнука. Пожелаваме Ви здраве, семейно благополучие и още много години да ни радвате с вашата жизнерадост!“, се казва в поздравителния адрес, който връчи кметът.
Да честитят празника в дома на баба Фатма дойдоха още председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът на общината Наско Кичуков и кметът на Падина Кямил Кичуков.
В празничния ден гостите на баба Фатма бяха посрещнати от нейните дъщери Фетия и Айше, както и снахите Златка, Роза и Роса, които се грижат с голям любов, топлота и всеотдайност за своята майка.
Изключително развълнувана столетницата благодари сърдечно на ръководството на община Ардино за оказаното отношение и внимание. „Цял живот съм работила на тютюневите ниви от залез до зори. Отгледала съм седем деца. Много съм щастлива, че всички много ме обичат, уважават и се грижат всеотдайно за моя живот“, заяви възрастната родопчанка. Тайната на дълголетието, според столетницата, се крие в ежедневния труд, здравословното хранене, чистият въздух в Родопите, любовта и уважението на хората едни към други. „Винаги съм казвала на моите деца, внуци, правнуци и праправнуци: „Обичайте се, защото това е най-големият илач за всички страдания и болки“, казва баба Фатма.
Дъщерите и снахите на столетницата споделиха, че въпреки преклонната си възраст майка им е много жизнена. „Вижда и чува добре. Има ясна памет и все още помни стихотворения, които е научила наизуст по време на ученическите си години“, заявиха те.
Баба Фатма е родена на 26 ноември 1917 година в Падина в семейството на тютюнопроизводители и целия си живот е прекарала тук. На 17-годишна възраст се е омъжила за Мехмед Чаушев, който починал през 2001 г. Двамата са отгледали седем деца – две дъщери и петима сина. Баба Фатма се радва на огромен род и на много наследници. Най-малкият-Алекс, който живее в Холандия заедно с родителите си, е на 16 месеца и е слабостта на бабата.
Гюнер ШЮКРИ, Ардино
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0