Авторът на скандалната книга „Да пробудиш драконче“ бил учуден, че в Кърджали трябвало да говори пред петокласнициАвторът на скандалната книга „Да пробудиш драконче“ бил учуден, че в Кърджали трябвало да говори пред петокласници

24rodopi.bg/Култура Писателят Николай Теллалов - автор на предизвикалата скандал книга "Да пробудиш драконче", която бе четена на ученици в 4-и и 5-и

24rodopi.bg/Култура

Писателят Николай Теллалов – автор на предизвикалата скандал книга „Да пробудиш драконче“, която бе четена на ученици в 4-и и 5-и клас, заяви, че произведението не е детско, нито дори юношеско. На представянето в Кърджалийско очаквал ученици от 7 клас нагоре, но дошли 5-окласници.

Преди дни родители от Хасково се възмутиха от вулгарни откъси в книгата, представена в училище. Четивото с еротични елементи не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги закупят.
Министерството на образованието и науката излезе с официална позиция, като обяви, че след проведен разговор с организаторите на „Разказвачът на приказки“ книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата.
Произведението е определяно от критиците като „етнофентъзи“ и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.
„Никъде, никога и пред никого не съм се представял като детски писател, нито съм казал, че „Да пробудиш драконче“ е детска книга. Това, че някой е решил, че може да я представи пред деца – да, учудих се. Казах добре, от 8. клас нататък би могло“, написа във фейсбук профила си Николай Телаллов, авторът на книгата „Да пробудиш драконче“, която предизвика скандал, след като родители на деца в 4 и 5 клас сигнализираха, че произведението, съдържащо неценцурни изрази, е било четено в клас.
„Не е даже и юношеска книга. Героят ми в нея е 27-годишен. Аз тогава бях на 29. И съответно писах за своята възрастова група – плюс-минус. Вече след издаването се оказа, че романът се харесва и на доста по-млади от мен. Не го очаквах. Но беше приятно“, пояснява той.
Телаллов заяви, че е изненадан от разразилата се полемика около книгата, която е написана още в далечната 1996 г. и до момента не е имало коментари, че тя съдържа цинични изрази.
Писателят допълва, че през пролетта на миналата година е била първата обиколка – първо в Плевен, после в Кърджалийско. Очаквал, че е среща с ученици от 7-8 клас, но се оказало, че „от МОН или от дирекцията на училището са решили“, че книгата е подходяща за петокласници. Авторът бил „разочарован, но свил рамене“ и направил представянето.
Той обяснява, че следващата обиколка се е случи чак в края на ноември 2022 г. в Габрово. И отново, „за негово разочарование“, са го определели – „дали директори, дали инспектори на министерството, нямам представа“ – за пред петокласници.
Теллалов посочва, че от срещите са минали между 1 година и 5 месеца. И досега не е имало възмутени родители в медиите.
От публикацията му става ясно, че е получил заплахи „за чупене на ръце“. Авторът пита какво се е случило сега и защо „цяла България“ е приела романа, а Хасково – не. Николай Теллалов посочи, че след обиколката през ноември миналата година е решил да прекрати сътрудничество с „Разказвача на приказки“. През декември му е изпратил мейл с предложение за прекратяване на договора по взаимно съгласие.

COMMENTS

WORDPRESS: 0