Атанас Атанасов: В Кърджали вотът е контролиран, хората имат нужда от алтернатива (видео)

24rodopi.bg/Избори „Превръщаме се в държавата на изтеклите мандати и служебната власт. Целта ни е да бъдем първа политическа сила и да сформираме ред

24rodopi.bg/Избори

„Превръщаме се в държавата на изтеклите мандати и служебната власт. Целта ни е да бъдем първа политическа сила и да сформираме редовно, реформаторско правителство, защото има опасност от блокиране на държавата“.

Това обяви в Кърджали водачът на листата на коалиция „Продължаваме промяната/Демократична България“ Атанас Атанасов. Той описа своята кандидатура под №1 с „във военно време на най-тежките участъци се пращат най-опитните“.

„Създадохме това обединение, за да концентрираме реформаторските сили. През последните две години много от органите, които работят, са вече с изтекли мандати, но няма редовно правителство, което да осъществи промяната с акт на Народното събрание. След началото на войната се повишиха цените на енергоносителите. За да се преодолеят тези кризи е нужен работещ парламент, едно редовно правителство. Преди 6 години, когато създадохме „Демократична България“, ние поставихме за цел борбата с корупцията, борбата с тежките корупционни схеми от времето на Борисов. До този момент те не са пресечени Не се търси никаква отговорност. И така достигаме до съдебната реформа, която трябва да бъде осъществена. Защото в момента не се разследват престъпления, свързани с финансовото управление на страната.

Работата на службеното правителство е да организира изборите. Но виждаме, че от неизбежност то решава и други въпроси. Властта започна да се услажда и то моделира и трасира политики, които не са в резултат на работата на Народното събрание“, посочи Атанасов.

По думите му от две години държавата буксува, а проблемите за решаване са много. Затова и целта пред коалицията не е само да спечели изборите, но и да има една по-широка подкрепа за съставяне на реформаторско правителство.

Той коментира и темата „Украйна“. Предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна не е еднократен акт. „Държавата разполага с огромен арсенал от боеприпаси, но правителството спря помощта. Дали те не се поставя над Конституцията и решението на НС? Ако това е така, трябва да се направи проверка и при необходимост отстраняване“, посочи Атанасов.

Той посочи, че България за първи път е изгонила трима руски дипломати, когато той е бил шеф на Националната следствена служба. „И те бяха изгонени заради истинска разузнавателна дейност“, посочи той.

Според Атанасов руската страна не е спирала да се меси в българските парламентарни избори, като агентурната мрежа е много мощна. „Това е и една от причините за политическата нестабилност в страната“, допълни Атанасов.

Той коментира и темата „Възродителен процес“.

„В периода 1982-87 година следвах в юридическия факултет на Софийския университет. Няма как да съм участвал в този процес. Имах състудент от Кърджали – Мюмюн Мюмюнов. В трети курс той просто изчезна. Тогава започнахме да разбираме, че нещо се случва. През 1988-90 година бях младши прокурор в Разград. Тогава тази позиция не позволяваше да мога да взема мярка за неотклонение „задържане под стража“. До 90-та година нямах никакво право да упражнявам каквато и да било репресия“, обясни Атанасов.

По темата за изборите, Атанасов посочи, че в Кърджали има „тежко контролиран вот“. „ДПС и ГЕРБ, а защо не и БСП, на практика управляват заедно. Нужно е хората да изберат алтернатива, защото капсулацията на власт създава условия за корупционни практики“, посочи Атанасов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0