Асоциация: Малките бензиностанции фалират

Асоциация: Малките бензиностанции фалират

Вече се наблюдават фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, както и на български търговци на едро. Това обяви Георги Тенев, юрист на Асо

Вече се наблюдават фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, както и на български търговци на едро. Това обяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ), в която членуват малките обекти.

Общо в страната има около 5000 бензиностанции, които над 20% са малки. Те са предимно семеен бизнес и осигуряват хиляди работни места. „Трудно могат да се противопоставят на големите вериги и играчи, които се опитват да диктуват правилата и да задушават малките търговци“, коментира Тенев.

На следващо място, цените на бензиностанциите са различни, определят се на пазарен принцип от техните собственици и често пъти разликите, са осезаеми. Едни от тях са разположени на магистрали, главни пътища, големи транспортни възли и натоварени градски части, докато други се намират в отдалечени региони, на второкласни пътища или в малки населени места. Едните са част от големи вериги и корпоративни структури, а други – малките, функционират на семеен принцип и осигуряват прехраната на едно семейство и още няколко работника, в най-добрия случай. Разходите за издръжката и управлението на една голяма бензиностанция, от типа на тези, които са по магистралите, са в пъти по-големи от разходите на един малък обект, за който се грижи едно семейство. Там и потокът на клиенти е много по-малък, разбира се и количествата, които те зареждат са по-малки, обясни Георги Тенев.

За малките населени места и за земеделските производители много важна тема е достъпът до горива.

„На такива места големите вериги не отварят обекти, защото са твърде скъпи за издръжка, при същевременно много ниско потребление. Именно там преимуществено се намират обектите на нашите членове и на другите, сходни на тях малки и средни български търговци на горива“, подчерта още Георги Тенев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0