Асен Василев успокои бизнеса: Няма енергийна драма, 250 лева за мегаватчас газ за следващата година

Асен Василев успокои бизнеса: Няма енергийна драма, 250 лева за мегаватчас газ за следващата година

24rodopi.bg/Избори`2022 250 лева за мегаватчас прогнозира като цени на газа в рамките на цялата следваща година Асен Василев от „Продължаваме промя

24rodopi.bg/Избори`2022

250 лева за мегаватчас прогнозира като цени на газа в рамките на цялата следваща година Асен Василев от „Продължаваме промяната“. „Ситуацията не е драматична. Успяхме да осигурим танкери, азерски газ, остава ни последната една трета заявени количества. Колко от вас ползват газ в производствата си? Двама. Такова е положението и в страната. Едва 3 на сто от енергийните източници в българската икономика зависят от газа“, обяви на среща с представители на бизнеса в региона Асен Василев.

Заедно с него бе водачът на листата на „Продължаваме промяната“ Никола Минчев, както и кандидати за народни представители.

Василев допълни, че Европа върви към поставяне на таван на цените на газа, което ще „успокои пазарите“. 

Той посочи, че рафинерията в Бургас ще продължи да работи с руски петрол до 2024 година.

„В момента цените на горивата на колонка са на нивата от януари. Драстично увеличение може да се очаква, ако Китай увеличи производствените си мощности и съответно потреблението на петрол. Към момента цената на бензина в България е малко по-ниска от тази в Унгария. Акцизът на горивата в страната ни е един от най-ниските изобщо“, посочи Василев.

Той успокои и относно цената на електроенергията. Производството на ток не зависи от газ, затова и цената може да бъде лесно прогнозируема. В момента България е трета в Европа по износ на електроенергия, изпреварихме дори Франция. В чисто енергиен план не виждам нищо притеснително“, посочи Василев. Очаквано въпросите и опасенията на бизнеса бяха свързани именно с енергийните суровини.

Василев бе категоричен, че данъчните ставки няма да се увеличават, като „просто видяхме, че няма нужда“.

Околовръстният път на Кърджали отново влезе във фокуса на вниманието. Асен Василев подчерта, че до края на годината предстои разработване на проекта, а след това ще се премине към изпълнение. „120 години се говори за тунел под Шипка. Какво заварихме? Ами дори нямаше проект. Както нямаше идейни проекти и за тунел под Петрохан, за автомагистрала „Черно море“. Сега тепърва те ще се разработват“, даде като пример Василев.

Купуването и продаването на изборни гласове е престъпление

COMMENTS

WORDPRESS: 0