Аритметика за Ердоган: За да получиш 450 000 на 14 май, трябва да дадеш 150 000 на 2 април

24rodopi.bg/Политика/Коментари Айлин Секизкьок. Така се казва турската посланичка в България в момента. Доколко тя е опознала етническите турци у на

24rodopi.bg/Политика/Коментари

Айлин Секизкьок. Така се казва турската посланичка в България в момента.

Доколко тя е опознала етническите турци у нас, но не само свързаните с партии или лица на хранилка към турски фондове, и дали е имала сетива да долови „тъжното ниво“ на културата на този етнос, е тема за самия финал на мандата. Сиреч, има време.

Но коректно трябва да отбележим, че г-жа Секизкьок е перфектна относно темата, по която най-много се интересуват в Анкара.

Активната дама, чиято първа цел сякаш беше да стопи всички ледове между управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието и Движението за права и свободи и тази изпълнена мисия да донесе на Реджеп Тайип Ердоган мощна изселническа подкрепа на изборите за президент, може спокойно да каже Ben işimi bitirdim (Аз си свърших работата).

 

Да, но преди президентския мач на 14 май в Турция, има друг, по-важен за етническите турци в България – парламентарните избори на 2 април.

Декларативната готовност на основните политически играчи за съставяне на коалиционен кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание задължава ДПС да постигне количествен рекорд по присъствие в него. „49 ще бъдем в 49-ото НС“, надъхващо казват оратори на Движението.

Възможно ли е това?

Да, ако хората на Ердоган осигурят поне 150 000 гласа в изселническите квартали.

А възможно ли е това?

Напълно. А и сега му е времето.

Близо 350 000 нашенци в Турция имат право на вот за български парламент. При 170 избирателни секции и задействана машина за избори, 150 000 гласа, или най-малкото 120 000 гласа, са лесно постижими.

 

Време е Ердоган да даде, за да получи на 14 май.

Независимо колко ще поиска – 300 000 гласа, 450 000 гласа, доста над половин милион гласа от изселници, първо следва да се отнесе сериозно по актуалния въпрос за 150-те хиляди.

 

Никой не може да каже точно колко са турските гласоподаватели с изселнически корен от България – дошлите по изселнически спогодби, техните деца и внуци, заминалите на юг преди 1950 година, преселилите се след 29 май 1989-та…

Но едно я ясно: В битката „всеки глас е важен“ вотът на изселниците има висока цена.

Определено Ердоган първо трябва да даде. Пазарлък му е майката, а изселниците повече симпатизират на друга партия, на създадената от Мустафа Кемал Ататюрк.

Снимка: Фейсбук, профир на Ердоган

COMMENTS

WORDPRESS: 0