Арестуваха турската поп звезда Гюлшен за „подбуждане на народа към омраза и враждебност“

Арестуваха турската поп звезда Гюлшен за „подбуждане на народа към омраза и враждебност“

24rodopi.com/Общество Арестът на турската поп звезда Гюлшен, която бе задържана завчера в рамките на разследване, предприето срещу нея за "подбуждане

24rodopi.com/Общество Арестът на турската поп звезда Гюлшен, която бе задържана завчера в рамките на разследване, предприето срещу нея за „подбуждане на народа към омраза и враждебност“ заради нейно изказване за възпитаниците на ислямските религиозни средни училища, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, съобщава Асошиейтед прес.

46-годишната певица и авторка на песни, чието пълно име е Гюлшен Чолакоглу, беше отведена от дома си в Истанбул за разпит и официално арестувана снощи. След това известната и сред етническите турци в България изпълнителка бе отведена в затвора в очакване на съдебен процес.

Според турски медии с репликите си на концерт през април Гюлшен намекнала, че обучението в училища от типа „имам хатип“ води до „извращения“.

Арестът предизвика възмущение в социалните мрежи. Критици на правителството заявиха, че този ход представлява усилие на президента Реджеп Тайип Ердоган да укрепи подкрепата към неговата партия от страна на религиозните и консервативни кръгове преди изборите след 10 месеца.

Гюлшен се извини за обидата, която нейната шега е причинила, но добави, че думите й са били използвани от тези, които искат да задълбочат поляризацията в страната.

По време на разпита пред съдебните власти певицата е отхвърлила обвиненията, че разпалва омраза и враждебност, и е заявила, че има „безкрайно уважение към ценностите и чувствителността“ на своята страна, посочва Анадолската агенция.

Искането й да бъде освободена от ареста в очакване на резултата от процеса беше отхвърлено.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна сила в Турция – Народнорепубликанската партия, призова турските съдии и прокурори да освободят Гюлшен.

„Не предавайте закона и правосъдието; освободете артиста сега!“, написа той в Туитър.

Сред тези, които призоваха за освобождаването на Гюлшен, беше и турската поп звезда Таркан, който стана известен преди години с песента „Kiss Kiss“.

„Нашата съдебна система, която си затваря очите за корупцията, крадците, тези, които нарушават закона и унищожават природата, тези, които убиват животни и които използват религията, за да поляризират обществото чрез своите фанатични идеи, арестува Гюлшен с един удар“, написа Таркан в публикация в Туитър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0