Андай по bTV: Реалният победител на изборите е Пеевски. Има двама Борисовци

24rodopi.bg/Коментари/Политика Реалният победител на тези избори е Делян Пеевски, а резултатите показват, че народът не желае за премиер Бойко Бори

24rodopi.bg/Коментари/Политика

Реалният победител на тези избори е Делян Пеевски, а резултатите показват, че народът не желае за премиер Бойко Борисов. Пеевски е убеден в правотата на това, което прави, и подкрепен от вота на хора иска стабилно правителство, докато при лидера на ГЕРБ се наблюдават двама Борисовци – иска да управлява с ДПС, но без „улична енергия“ срещу кабинета му, за което пък разчита по евроатлантическа линия да укротят ПП-ДБ.

Това коментира в сутрешния блок на bTV Илхан Андай от 24rodopi.com. Журналистът, бившият министър на околната среда Емил Димитров – Ревизоро, и политологът Христо Панчугов коментираха ситуацията след проведените на 9 юни парламентарни избори.

От години има нагласа за правителство на ГЕРБ и ДПС, но Борисов и този път не изпълни нормата, докато ДПС я покри. Андай е сигурен, че Бойко Борисов иска да направи правителство с ДПС, стига после улицата да не протестира срещу него. А Делян Пеевски има стратегия за съставяне на стабилно правителство с пълен мандат, но непредвидимият е Бойко Борисов, каза журналистът пред bTV.

„Има двама Борисовци. Първият Борисов е готов на партньорство с ДПС и трансфер на малки играчи като „Има такъв народ“ и „Величие“. Вторият Борисов мисли какво ще кажат евроатлантическите партньори.

В единия вариант се надява да няма улична енергия срещу него, защото се цели в следващите президентски избори. В другия – евроатлантическите началници да вразумят ПП-ДБ и всичко да мине по-градивно и отговорно. Допускам, че ако това се случи – както ДПС подкрепяше без участие сглобката, така ПП и особено ДБ да гласуват разумно в парламента за правителство. Резултатите показват, че избирателите не желаят Бойко Борисов за министър-председател. Проблемът е, че той не създаде друг лидер в ГЕРБ, както Ахмед Доган създаде Делян Пеевски“, каза журналистът.

Победата на Пеевски не е в локален план, каквито бяха победите на ДПС досега, този път с мандата са покрити над 90 на сто от регионите, подчерта Андай. „В Кюстендил, където има символично ДПС, само със стратегията „Пеевски“ е постигнат по-висок резултат от този в родното място на евродепутата Илхан Кючюк“, даде пример той.

Евродепутати от ДПС ще станат Илхан Кючюк, Елена Йончева и Танер Кабилов, заяви Андай.

Цялото предаване – вижте тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0