Андай по БНТ: Ако четворната коалиция не настъпи мотиката, 34-мата депутати от ДПС ще бъдат само заплатаджии, четящи декларации!

Андай по БНТ: Ако четворната коалиция не настъпи мотиката, 34-мата депутати от ДПС ще бъдат само заплатаджии, четящи декларации!

24rodopi.bg/Политика/Коментари ДПС е трета политическа сила и ще има 34 депутати, но без тежест, те ще бъдат заплатаджии, четящи декларации. Това зая

24rodopi.bg/Политика/Коментари

ДПС е трета политическа сила и ще има 34 депутати, но без тежест, те ще бъдат заплатаджии, четящи декларации. Това заяви в предаването „Още от деня“, с водещ Поли Златарева, по Българската национална телевизия Илхан Андай от 24rodopi.com.

Движението няма полезни ходове за влизане в изпълнителната власт след като била отхвърлена подадената ръка от Кирил Петков, фаворит за премиер на България. „Той им каза „Добре дошли, но се откажете от Пеевски“, отбеляза Андай.

Журналистът посочи кога ДПС може да излезе на сцената като важен парламентарен играч – при грешки на очертаващата се четворна коалиция.

„Ако управляващите настъпят мотиката, завалят скандали, тогава цената на ДПС ще се вдигне за едни евентуални вотове на недоверие, които ще отворят фронт към следващи избори, което може би е мечтата на ДПС„, допълни той.

Според него Пеевски не е желан от структурите на партията по места. Пеевски бе определен от Андай като голям изборджия, който този път не успял да се разгърне на терен и не е постигнал целите си. „Дали заради акциите на Рашков, или заради нещо друго, неговата предизборна кампания не постигна максимума, самият той стана депутат от Велико Търново с остатък от 0,7 и с помощта на изселническите гласове“, посочи още Андай.

„Да получиш сандък с фойерверки за новогодишната нощ, но да ги изстреляш доста по-рано в делничен ден и да лишиш всички от празника“, така Андай определи проведената кампания в Турция с постигнатия рекорден резултат. Това друг път няма да се повтори, категоричен е той.

„Аз допускам, че е имало очакване „ДПС“, с подкрепата в Турция, да постигнат един изборен резултат от порядъка на 430 000 – 450 000 гласа, ГЕРБ да спечелят още 200 000 към този резултат, който постигнаха, и с един сбор от 110 – 115 депутати на тях щеше да им бъде много по-лесно да съставят в момента правителство, като трансферират индивидуално депутати от други групи. И освен това ГЕРБ щеше да е сила номер 1 и щеше да получи мандата. ДПС трябва да се сърдят на ГЕРБ, че не си свършиха работата“, каза Андай.

Издигането на кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент, той определи като задължителен ход. Машините ужасявали електората на ДПС в малките населени места. „Появата на кандидат с името Мустафа е нещо като вирус, като се започне от Бурса до Разград, това нещо „носи“ сред етноса, който е изстрадал един възродителен процес и при подаден код те реагират мобилизиращо, въпреки че от година на година по-младите са я затворили тази страница, и затова ефектът се получи в Турция, но в България ДПС бележи спад, трябва да се направят анализи, партията трябва да се пречиства с нови лица. Партията ДПС сама е виновна, не бива да се търси вина вдругите, че я сатанизирали“, коментира Андай високия резултат на Карадайъ в Турция. В България партията се сринала до едва 253 000 гласа, отбеляза той.

Ердоган има да си връща на Румен Радев за това, което българският президент направи – не позволи у нас да се реализира политическият проект на Ердоган, посочи Андай. „Ако не беше Румен Радев, на онези избори в Турция един избирател нямаше да гласува по 7-10 минути. Гласовете от Турция щяха да стигнат на ДОСТ и партията щеше да влезе в парламента, а станеше ли това, днес може би ДПС нямаше да ги има на сцената“, каза Андай.

Декларацията на ДПС за балотажа на президентските избори той определи като трудно разбираема от избирателите на Движението. „Може да мислят мъдро и да не гласуват“, каза той./24rodopi

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0