Анализът след 7-ми и 10-и клас: Кърджали най-зле по български, малко по-добре по математика

Анализът след 7-ми и 10-и клас: Кърджали най-зле по български, малко по-добре по математика

24rodopi.bg/Общество Седмокласници и десетокласници подобряват резултатите си на националното външно оценяване по български език и литература. Средн

24rodopi.bg/Общество

Седмокласници и десетокласници подобряват резултатите си на националното външно оценяване по български език и литература.

Средният резултат за 7. клас е 55,04 точки. 13 ученици са постигнали максимален бал от 100 точки; 15 ученици – 99,5 точки; 34 ученици – 99 точки, обобщиха резултатите от Министерството на образованието.

По български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор. При задачите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25. задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата „Опълченците на Шипка“ – близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

Средният резултат, постигнат от седмокласниците на националното външно оценяване по математика през учебната 2022 – 2023 година, е 35,29 точки. Той е съизмерим с резултата, постигнат през миналата година. Максимален резултат от 100 точки имат 262 ученици, а 180 ученици имат 0 точки.

По региони най-добре на изпита по БЕЛ се представят седмокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Ямбол и Кърджали. Регионите, в които учениците имат постижения от изпита по математика над средните за страната, са София-град, Варна и Смолян. С най-ниски резултати са седмокласниците от регионите Видин, Разград и Сливен.

По региони най-добре на изпита по БЕЛ в 10. клас са се справили десетокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-слаби са резултатите в Търговище, Разград и Кърджали. Регионите, в които учениците имат постижения по математика в 10. клас над средните за страната са София-град, Смолян, Кърджали и Варна. С най-ниски резултати са десетокласниците от регионите Враца, Видин и Перник.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0