Анализът на банката: Цените на имотите са се повишили с 13% на годишна база

Анализът на банката: Цените на имотите са се повишили с 13% на годишна база

24rodopi.bg/Икономика/Общество Цените на имотите у нас са се повишили с 13% на годишна база през първото тримесечие на тази година. Това показва анал

24rodopi.bg/Икономика/Общество

Цените на имотите у нас са се повишили с 13% на годишна база през първото тримесечие на тази година. Това показва анализът на експертите от Пощенска банка. Цената на квадратния метър надхвърля 1000 евро не само в София, но и в другите три големи града – Пловдив, Бургас и Варна. В София тя достига 1780 евро, в Пловдив – средно 1180 евро, а във Варна и Бургас средната цена на квадрат е съответно 1176 евро и 1100 евро, става ясно от данните на банката, изнесени на форум по темата за имотния пазар. Кърджали се нарежда в следващата група на областни градове, в които цените продължават да растат. Припомняме, че в последните месеци в центъра на Кърджали има изповядани сделки с новостроящи се жилища за 750 евро на квадратен метър.

80% от сделките с имоти в страната са съсредоточени в петте най-големи града, сочат още данните на банката.

Експертите съветват кредитополучателите да не заделят повече от 35% от месечните си доходи за обслужване на всичките си задължения и да имат спестявания, които да са достатъчни да покрият комуналните им разходи за шест до дванадесет месеца.

Според Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства” в Пощенска банка, на този етап не може да се говори за балон при недвижимите имоти. “Виждаме добри клиенти, с добри имоти, хора, които искат да живеят качествено и вярвам, че това ще продължи“, отбелязва тя.

Заради затварянето на хората в домовете им по време на пандемията се търсят все по-големи имоти, както и партерни, с двор и тераса, както и къщи в селата и близките населени места до големите градове, пише Pariteni.

Относно големината на търсените жилища, картината в Кърджали е различна. 72,7 квадратни метра е средната площ на новопостроените жилища в Кърджали от началото на годината. По-малки апартаменти се строят, но търсенето продължава да е голямо.

Между 600 и 670 евро на квадратен метър варират цените на новите апартаменти в централната част на града край Арда, във „Възрожденци“ офертите са между 450 и 500 евро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0