Американска социология: ГЕРБ с 27%, ДПС измества „Възраждане“ от третото място

Американска социология: ГЕРБ с 27%, ДПС измества „Възраждане“ от третото място

24rodopi.bg/Политика ДПС би изместило „Възраждане“ от третото място в парламента, ако изборите бяха в настоящия момент. Партията на Костадин Костадин

24rodopi.bg/Политика

ДПС би изместило „Възраждане“ от третото място в парламента, ако изборите бяха в настоящия момент. Партията на Костадин Костадинов губи инерция и в момента би спечелила отново около 14% от гласовете, което означава, че формацията вече е четвърта, а не трета политическа сила. Това показва социологията на американското издание „Politico“, което има своя секция и в Брюксел.

Според проучването, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са започнали да се съвземат и да връщат позициите си, след като драстично загубиха доверие след изборите през април и управлението, в което участие имат и ГЕРБ-СДС. Обединението би спечелило 22% от гласовете, ако изборите бяха днес – все още сравнително далеч от резултатите през април, но една идея по-близо от позициите им в средата на юни. Няма драстична разлика в доверието спрямо Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС. Формацията, която държи предимно на твърд електорат, в момента би спечелила 27% от гласовете, показват данните.

ДПС обаче са увеличили подкрепата си с 1%, което им помага да изпреварят и партия „Възраждане“. Формацията би се наредила като трета политическа сила.

Промяна няма по отношение на левицата. БСП държат стабилно 9-те процента, след като на изборите през ноември 2021 г. доверието спрямо червените се срина драстично.

„Има такъв народ“ (ИТН) са увеличили подкрепата си от 4% през април на 6% през август.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0