Алтернативата на тютюна: Един грам в България е 25 лева, в Германия – 35 евро

24rodopi.bg/Регион Известен като кралят на билките, подправката на боговете и червеното злато – шафранът е познат на човечеството от векове. А за от

24rodopi.bg/Регион

Известен като кралят на билките, подправката на боговете и червеното злато – шафранът е познат на човечеството от векове.

А за отглеждането му в България ключова роля изиграва Хасан Тахиров, за когото сме писали много – и за шведския му период, и за перипетиите в България, и за шафрана…

Със съпругата му Рени купили първите 70 кг луковици от Турция и ги раздали в около 30 села в Кърджалийско, за да пробват почвите. Засадили и в двора на къщата си и още първата година се уверили, че тази култура се развива идеално, независимо от структурата на почвите. После Тахиров решил да пробие и в държавните опитни полета. Пътувах много пъти до БАН, носех от моя разсад, предложих да опитаме в Пловдив, Русе, Враца, Видин. Беше нужно научно доказателство, че има почва за шафрана у нас. Това лилаво чудо вирее в цялата страна“, убеден е пионерът.

През 2015-а той основава Българската национална асоциация за производство на шафран и биологични шафранови продукти.

Днес шафран се отглежда в редица страни. Иран е най-големият производител, като изнася 90% от подправката в световен мащаб. Полета с малки лилави цветчета, така нареченият шафранов минзухар, вече има и в България.

Оказва се, че в страната ни има подходящи условия за отглеждането му. Именно в сърцето на малките лилави цветове се намира най-скъпата подправка в света.

В китното село Златна ливада, недалеч от Чирпан, Ваня Фурлинска отглежда шафран от 2018 година. Казва, че е превърнала хобито си в семеен бизнес, разказва Bulgaria ON AIR.

„Започнахме да го отглеждаме като билка, синът ми го насади, за да може аз и моето семейство да го ползваме“, разказва тя.

Ваня и семейството ѝ живеят и работят в Германия. Всяка есен обаче се връщат в родината си, за да берат шафран. И така всяка сутрин с първите лъчи на слънцето деликатно откъсват лилавите цветчета.

Ако един грам шафран в България струва около 25 лв., то в Германия цената му е 35 евро, а във Франция достига до 60 евро. Ваня разказва, че не може да го продава, защото пазарът у нас е стеснен.

В подкрепа на производителите на шафран у нас е създадено сдружение. Помощ от държавата обаче липсва.

„Шафранът има бъдеще, пак стигаме до усилията на всеки производител и държавата да подаде ръка, но сега се разчита на усилията на земеделците и тяхната упоритост“, констатира  Антонио Бонев от Сдружението на шафранопроизводителите.

Шафранът се развива и в пустеещи райони, дори в Родопите се смята за алтернатива на тютюна.

„В момента пазарът за шафран в България е нишов, всеки производител намира различни варианти за пласиране на стоката, опитваме се да изнасяме. За мен шафранът е любов, целта ни е да е в топ три“, коментира още Бонев. Шафран се появи на щандовете по време на изложението „Магията на Родопите“ в Джебел. Към производителя имаше голям интерес.

COMMENTS

WORDPRESS: 0