Ако изборите са тази неделя: ПП – 24%, ГЕРБ – 23%, БСП – 11%

Ако изборите са тази неделя: ПП – 24%, ГЕРБ – 23%, БСП – 11%

24rodopi.bg/Политика Ако парламентарните избори се проведат тази неделя, те ще бъдат спечелени от „Продължаваме промяната“ с 24 на сто от гласовете.

24rodopi.bg/Политика

Ако парламентарните избори се проведат тази неделя, те ще бъдат спечелени от „Продължаваме промяната“ с 24 на сто от гласовете. ГЕРБ се очертава втора сила с 23%.

Това сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), посветено на 100 дни на кабинета „Петков“ и един месец от войната в Украйна, съобщава Българското национално радио.

БСП е с електорална подкрепа за трета сила – 11%, четвъртата позиция е за ДПС – малко над 10. В парламента биха влезли още „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Правителството отбелязва спад в доверието, като анкетираните му поставят оценка „Добър“ – 3,80. Единствената институция с положителен рейтинг е президентството. Близо 80 на сто от участниците в допитването смятат, че най-важният проблем, с който трябва да се справи правителството, е овладяването на повишаването на цените.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са в зоната на негативен рейтинг – с доверие около 38 – 37%, сочи изследването. За правителството се отчита малко над 36 на сто одобрение, срещу близо 60 на сто неодобрение.

Въпреки лекия спад в рейтинга на държавния глава той остава с високо доверие – над 49 на сто, с процент превес пред премиера Петков. Анкетираните смятат, че Румен Радев е политикът, който определя в най-голяма степен политиката в България.

С най-високо недоверие са Красимир Каракачанов, Бойко Борисов – със 73%, Корнелия Нинова – 76%, Костадин Костадинов и Мустафа Карадайъ – със 78 на сто недоверие.

Моментната картина в изследването показва, че ако се яви партия на Стефан Янев, над 3 на сто биха гласували за нея, а над 20% казват, че е възможно да я подкрепят.

На въпрос кога е вероятно да се проведат следващите избори за Народно събрание, 57 на сто от запитаните смятат, че ще има предсрочни избори до края на следващата година, като малко над 27% от тях смятат, че изборите ще бъдат още преди края на тази година. 25% посочват, че този парламент ще изкара целия си 4-годишен мандат.

Според данните Народното събрание остава с традиционно негативно доверие – близо 65 на сто. Отчита се промяна в нагласите към армията, които са станали леко негативни, както и към полицията, към която нагласите са станали силно негативни. Съдът е с твърдо отрицателен рейтинг, а прокуратурата е с най-високо неодобрение – близо 74 на сто.

COMMENTS

WORDPRESS: 0