Айтен Сабри категорично става депутат, но Николай Юруков трябва да разопакова багажа за 5-ото НС

24rodopi.bg/Политика Айтен Сабри категорично влиза в парламента. Както 24rodopi.com писа в първите дни на кампанията, тя не е „формален играч“ в спи

24rodopi.bg/Политика

Айтен Сабри категорично влиза в парламента.

Както 24rodopi.com писа в първите дни на кампанията, тя не е „формален играч“ в списъка под №3, а е твърдо решена да стане народен представител. Но дори след изборния ден се коментираше, че Айтен Сабри ще остане на позицията „Секретар на Община Кърджали“, която спечели с конкурс, а за парламента ще тръгне шестият в листата – Абидин Мехмед Хаджимехмед.

Напрежение по темата „Кой става депутат?“ възникна в област Смолян, където безспорните отличници са водачът на листата Хайри Садъков и Николай Юруков. 940 преференции получи Юруков и това му позволи да заеме второто място в листата, която пък получи два мандата след преразпределението по логиката на големия остатък. Първоначално втори в списъка беше Анджей Джандев от златоградското село Старцево.

„По време на консултациите в Областния съвет изрично бе посочено, че голяма част от актива не желае Джандев на втора позиция, и бе поискано право да се работи за преференции за Юруков. Именно предпочитанията за него повлияха за ръста на резултата на ДПС в избирателен район Смолян. Областният председател Румен Пехливанов прие това условие и сега трябва да изпълни поетия ангажимент и да защити Смолянското ДПС, ако в централата не позволят Юруков достойно да заеме мястото на Джандев“, това коментира на 11 юни пред 24smolian.com член на Областния съвет на ДПС-Смолян.

Привиканият в централата Пехливанов е заел позицията, че „партийната дисциплина трябва да се спазва“, т. е. Юруков не трябва да е депутатът, защото е „играл за преференции“.

Лидерът на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов къшо е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание.

Постъпило е и заявление от Николай Тонев Колев от ДПС с искане да не бъде обявен за избран за народен представител. ЦИК заличава Колев от листата в Двадесет и седми изборен район – Старозагорски. ЦИК заличава и Иса Емин Бесоолу от листата на ДПС в Двадесет и седми изборен район – Старозагорски, както и Николай Неделчев Юруков от листата на ДПС в Двадесет и втори изборен район – Смолянски, след подадени заявления, че се отказват да са народни представители, посочват от ЦИК.

COMMENTS

WORDPRESS: 0