Айсун завърши, но избра „златната игла“, не Германия…

24rodopi.bg/Общество Пет млади момичета завършват за медицински сестри. Две от тях заминават в Западна Европа, една започва работа в частна болница в

24rodopi.bg/Общество

Пет млади момичета завършват за медицински сестри. Две от тях заминават в Западна Европа, една започва работа в частна болница в голям град в страната, а едва две се завръщат в родния Кърджали.

Около 650 лева и малко над тази сума получават сестрите в града край Арда. Двойно, че и повече в големите градове. 1400 лева се вземат в Пловдив, а за сестра в Хирургия, Интензивно отделение в частни болници възнаграждението достига до 2500 лева. Разбира се, в чужбина заплатите са далеч по-изкушаващи.

Едно образование, което е струвало хиляди левове през годините на обучение, които средства могат да се „избият“ след десет и повече години, но…

„Всичко си заслужава, професията ми харесва. Човек изпитва радост, когато помага на хората“, споделя Айсун Шанир. 28-годишната медицинска сестра се е върнала в Кърджали, за да отвори единствената във „Възрожденци“ (улица „Александър Занков“ 1) и втора в града манипулационна. В „Голдън нийдъл“ се поставят системи, инжекции, сменят се превръзки, маха се катетър на пациенти.

Младата жена е завършила бакалавърската си степен, а след това и магистратура в Стара Загора. Натрупала е стаж в различни болници, решила е и да инвестира в Кърджали.

Семейството й от години живее и работи в Германия, помагало й е постоянно докато завърши образованието си.

„Избрах да не работя за 650 лева в една обстановка, база, която е остаряла. Затова отворих кабинета за медицински манипулации“, казва Айсун. Инвестиция, която възлиза на 18 000 лева.

Завършва образованието си с 48 свои колеги. По време на обучението никой не е мислил за чужбина. Голяма част от младите първоначално избират да се върнат по родните места. След това обаче решават друго. В крайна сметка всичко опира до заплащането и материалната база в лечебните заведения.

Айсун все още не калкулира след колко години би излязла на печалба от кабинета си. В момента вече посреща с усмивка първите пациенти в своята „Златна игла“.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0