Ахмед Алпай: Поколенията трябва да помнят историята, за да не се повтори в бъдеще този зловещ процес (снимки)

24rodopi.bg/Общество Стотици се включиха в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия Втори обект на концлагера "

24rodopi.bg/Общество

Стотици се включиха в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия Втори обект на концлагера „Белене“, възстановено след тригодишно прекъсване. На мястото се събраха бивши лагеристи и близки на жертвите, дошли от различни краища на България и от Турция. Всички те си спомниха тежките моменти, преживени в лагера, споделиха своите истории, оставили дълбоки следи в живота им, пише БТА.

Сред участниците в поклонението бяха евродепутатът Андрей Ковачев и народните представители Елисавета Белобрадова и Свилен Трифонов. Поздравителни адреси до участниците в събитието бяха прочетени от името на Петър Стоянов, президент на България в периода 1997-2002 г., както и от председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков.
Организатори на поклонението са група неправителствени организации, сред които и такива на репресираните от комунистическия режим, а също така публични фигури, ангажирани с преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало.
Докато ние сме живи, тези поклонения ще се състоят и ние ще сме тук, твърди пред информационната агенция Шукри Сюлейман Мехмед, който е изкарал две години от живота си в лагера „Белене“. Той е арестуван и изпратен в концлагера по време на т.нар. Възродителен процес. След двегодишния престой на остров Персин е интерниран в различни населени места в България и едва четири години след ареста си се завръща у дома.
„Травмата е все още жива в нас, трудно ни е да забравим този период от живота ни“, споделя Шукри Сюлейман Мехмед. От години той живее в Бурса.

Поколенията трябва да помнят историята, за да не се повтори в бъдеще този зловещ процес, добави Ахмед Алпай, който също живее в Бурса, но е родом от Кърджали.
Поклонението се проведе пред мемориала, издигнат в района на Втори обект на лагера „Белене“. Там е представен и проект за бъдещ мемориален парк, който да бъде изграден на мястото. Всеки участник в поклонението получи екземпляр от най-новия документален сборник „Държавна сигурност и лагерът „Белене“, представен от Комисията по досиетата.
От днес започна и подписка от организаторите на поклонението с искане да бъде завършена процедурата по обявяване на лагера „Белене“ за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време с категория от „национално значение“.
Лагерът „Белене“ е създаден през 1949 г. и се превръща най-големият концлагер за политически противници на Българската комунистическа партия. Той съществува до 1987 г. с различни периоди на прекъсвания. През килиите му са преминали около 20 000 затворници, сред които лекари, поети, земеделци, учители, както и български турци, арестувани за съпротива срещу насилственото преименуване.
Поклонението в памет на жертвите на лагера се провежда ежегодно от 1990 г.
На снимките: Стотици се включиха в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. В Белене бе и Касим Дал, бивш зам.-председател на ДПС, а после създател на Народна партия „Свобода и достойнство“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0