Агресия! Путин прати армията в Донбас, взривове се чуват в Киев, Харков и Одеса

Агресия! Путин прати армията в Донбас, взривове се чуват в Киев, Харков и Одеса

24rodopi.com/Свят Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция в Донбас, съобщават световните информационни

24rodopi.com/Свят
Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция в Донбас, съобщават световните информационни агенции, цитирани от „Сега“.
В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.
Държавният глава отбеляза, че плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация.
Целият ход на събитията и анализът на информацията показваше, че сблъсъкът на Руската федерация с националистическите сили в Украйна е неизбежен, въпрос на време, заяви още руският държавен глава. Той се обърна към военните в Украйна с думите: „Вие се заклехте на народа, а не на хунтата, призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете вкъщи“.
„Който се опита да да създаде заплахи за Русия – отговорът ще бъде незабавен“, така Путин се обърна към западните страни.
„В Русия казват, че ако сме силни, нямаме нужда от разузнаване. Но истинската сила е там, където е истината“, допълни Путин.
Веднага след речта на Путин информационните агенции предадоха за мощни взривове в Киев и Харков (на снимката). Чуха се взривове на международното летище „Бориспол“ в Киев, но след това стана ясно, че то не е ударено с ракета, а украинската ПВО е стреляла по руски безпилотен самолет. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи обаче украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища. Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Въздушното пространство над Украйна е закрито.
Руските въоръжени сили не нанасят никакви ракетни, авиационни или артилерийски удари по градовете на Украйна, заяви руското МО. Атакуват се военни обекти по цяла Украйна, като на първо място руснаците удрят по части на противовъздушната отбрана, авиобази и системи за управление.
Контролираният от Украйна град в Донбас Мариупол е атакуван с реактивната система за залпов огън „Град“. РСЗО „Град“ се използва за атака по цялата „линия на съприкосновение“ между републиките в Донецк и Украйна.
Атаката на Русия не е само по въздуха. „Интерфакс-Украйна“ съобщи за началото на руска десантна операция в района на Азовско море. УНИАН обяви, че руските войски са преминали границата в района на Харков.
Няма данни за реакция на украинската армия. В Донецк и Луганск е тихо. Президентът Зеленски свика заседание на Съвета за национална сигурност.
Путин избра войната, заяви американският президент Джо Байдън и допълни, че това ще доведе до много жертви и разрушения. Байдън заяви, че се моли за народа на Русия заедно със съпругата си и че по-късно през деня ще направи обръщение.
Съветът за сигурност на ООН се събра на поредното си извънредно заседание, посветено на украинската криза. Генералният секретар на ООН призова Путин да изтегли незабавно армията. Генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че организацията също ще обсъди днес действията на Русия. Страните от ЕС готвят нови, „пълномащабни“ санкции.

COMMENTS

WORDPRESS: 0